La lluita contra la pandèmia

Els alemanys desconfien de la vacuna d’AstraZeneca

Personal sanitari rebutja posar-se l’injectable i força el Govern a replantejar la campanya de vacunació

Del milió i mig de dosis que s’haurien d’haver subministrat a personal essencial, només se n’han utilitzat 187.000

Els alemanys desconfien de la vacuna d’AstraZeneca
2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Als problemes de producció que té AstraZeneca s’hi podria sumar ara el de la desconfiança per part dels ciutadans que han de rebre aquesta vacuna. A Alemanya, els treballadors del sector sanitari i d’altres grups essencials, prioritaris en la campanya de vacunació i a qui se subministra l’injectable anglosuec, s’estan mostrant reticents amb aquesta vacuna i alguns han rebutjat posar-se-la.

Alemanya ha administrat 5 milions de dosis de les vacunes, xifra que la situa lluny de països com Israel, el Regne Unit o els EUA. La majoria de les vacunes subministrades al país han sigut de la vacuna de Pfizer, destinada a la població més gran. Del milió i mig de dosis d’AstraZeneca que Alemanya hauria d’haver injectat al personal sanitari fins la setmana passada, només se n’han utilitzat 187.000, segons fonts del Ministeri de Sanitat alemany i de l’Institut Robert Koch de Malalties Infeccioses.

La desconfiança del personal sanitari es basa en alguns estudis que apunten que la vacuna d’AstraZeneca sembla menys efectiva que les de Pfizer i Moderna i que causa més efectes secundaris. Aquest últim factor ha sigut confirmat per l’agència de vacunes més gran d’Alemanya, el Paul Erhlich Institute. Segons aquest centre, una quarta part de les persones que han rebut la vacuna d’Oxford-AstraZeneca han patit símptomes similars a la grip i un 15% han experimentat febre, xifres superiors a les registrades amb les vacunes de Pfizer i Moderna. No obstant, el mateix Paul Erhlich Institute ha remarcat que la vacuna és molt efectiva i que les reaccions són curtes en el temps.

Tampoc ha contribuït a donar gaire confiança el fet que les autoritats sanitàries alemanyes no recomanessin l’ús de la vacuna de Pfizer per als majors de 65.

La negativa d’aquests treballadors ha portat el Govern alemany a replantejar l’estratègia de vacunació perquè no es perdin les dosis rebutjades. Així, ha inclòs ara el professorat entre els grups que rebran de forma prioritària la vacuna d’AstraZeneca. El ministre de Sanitat, Jens Spahn, també ha plantejat incloure-hi policies i l’Exèrcit.

Notícies relacionades

Així mateix, les autoritats han llançat una campanya per assegurar a la població que la vacuna d’AstraZeneca funciona. «La vacuna d’AstraZeneca és segura i efectiva. Salva vides», ha tuitejat el portaveu d’Angela Merkel, Steffen Seibert.

Sobre la situació a Alemanya s’ha pronunciat fins i tot la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha sortit en defensa de la vacuna d’AstraZeneca: «Me la posaria sense pensar-m’hi, igual que les de Moderna o Pfizer», ha dit en declaracions al diari germànic ‘Augsburger Allgemeine’.