Efectes de la pandèmia

Preocupació a l’Escolania de Montserrat pel descens d’alumnes nous

La direcció del centre atribueix la caiguda a la «por» i a la «paràlisi» arran del coronavirus

Assegura que la Badia aportarà l’«ajuda necessària» i que la continuïtat de l’escola no perilla

Preocupació a l’Escolania de Montserrat pel descens d’alumnes nous
2
Es llegeix en minuts

L’Escolania de Montserrat viu una situació anòmala arran de la pandèmia del coronavirus. El centre ha vist caure en picat el nombre d’alumnes nous i ho atribueix a la «por dels contagis i de la crisi econòmica» i a la «paràlisi» que viu el país per la Covid-19. El curs 2020-2021, ja sota l’impacte de la pandèmia, va arrencar amb només cinc alumnes més i la demanda per al curs 2021-2022 vinent és similar. «En un any normal, per a aquestes dates teníem ja una vintena d’interessats que ja estaven fent les proves d’accés», explica el pare Efrem de Montellà, prefecte de l’Escolania.

L’Escolania té habitualment uns 53 alumnes, tot i que en aquests moments en són 47. Cada curs hi entren entre 10 i 12 alumnes nous. No obstant, la crisi de la Covid ha afectat també aquest centre escolar tan especial. L’agost passat, que és quan comença el curs a Montserrat, van quedar cinc places lliures a quart de primària –primer curs que es pot fer al centre– i la previsió per al curs vinent continua sent a la baixa.

De Montellà creu que «la crisi econòmica o la por dels contagis» poden ser alguns dels motius que expliquen aquest descens, però ha aclarit qualsevol dubte sobre la continuïtat del centre. Així, assegura que l’Escolania «és la gran aposta de la Badia de Montserrat» i «un molt bon lloc per als nens i les famílies». «Se sap que l’Escolania existeix des de fa 700 anys i des d’aleshores ha cantat ininterrompudament a Montserrat», recorda abans d’assenyalar: «No imaginem Montserrat sense l’Escolania». Per això, apunta, la Badia aportarà «l’ajuda que sigui necessària» al projecte. «Ja s’han viscut altres èpoques de crisis sanitàries, i fins i tot guerres, i sempre s’ha buscat la manera de mantenir-la», afegeix.

El centre afronta amb bon ànim aquesta etapa incerta: «Si ara passem una temporada amb menys alumnes, farem el que sigui perquè hi estiguin contents, i ja vindran temps millors», afirma el prefecte de l’Escolania.

Notícies relacionades

Com la resta d’escoles catalanes, l’Escolania no pot oferir les tradicionals portes obertes. Al seu lloc, ha organitzat visites personalitzades i una conferència informativa ‘online’ per al 8 de març. L’escola ofereix educació des de quart de primària fins a 2n d’ESO. En principi l’entrada al centre és a 4t de primària, tot i que també es pot fer a 5è.

Preguntat sobre la possibilitat que puguin entrar nenes a l’Escolania, De Montellà afirma que «aquest debat no està sobre la taula». En aquest sentit, diu que segueixen la «tradició de fa segles en què les veus blanques eres masculines. «Tenim un patrimoni de partitures i composicions pensades per a aquestes veus blanques masculines i, de moment, seguim aquesta tradició», argumenta. I afegeix: «Tampoc tenim preparat l’edifici ni l’estructura per tenir una Escolania mixta». El prefecte opina que si algun dia s’obre el debat sobre l’entrada de nenes, això «no hauria de ser per la necessitat de tenir més alumnes, sinó perquè s’aposta per un projecte diferent o per tenir un doble cor».