col·lectius vulnerables

Un home amb autisme és expulsat de la seva residència

  • Un home autista i immunodeprimit amb un 75% de discapacitat va ser expulsat de la residència on vivia i el seu reingrés ha sigut denegat de forma unilateral

  • La Generalitat titlla l’acte de «discriminatori» i obre un expedient sancionador contra la fundació que gestiona el centre

  • L’entitat tem que si s’infecta de coronavirus la família de l’Álex la denunciï i no puguin assumir els costos de la indemnització

Un home amb autisme és expulsat de la seva residència
4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 17 de febrer, per ordre del Govern, Alexander Moreno, un home de 36 anys amb autisme i que ha superat un trasplantament de fetge, tenia previst tornar a la residència on vivia habitualment. Va ser impossible. La Fundació Pere Mitjans, l’entitat gestora del centre on anava l’Alexander, ho ha impedit de manera activa i oberta. Després d’aquesta controvèrsia, la Generalitat ha iniciat un expedient sancionador contra la fundació davant el que consideren un acte «discriminatori» i «greu» mentre s’ha iniciat la recerca d’una nova plaça residencial per a Moreno. El pare de l’Álex defineix la situació que viu la família com un delicte contra la dignitat del jove que s’ha portat a terme, segons el seu parer, amb el beneplàcit de l’Administració. La fundació al·lega que són necessàries més garanties sanitàries per tornar-lo a acollir.

Els fets es remunten a fa gairebé un any, quan la fundació, gestora del centre, va demanar als pares de l’Álex que se’n fessin càrrec al domicili familiar. L’entitat al·legava que la permanència al centre de l’usuari, immunodeprimit i a qui se li ha diagnosticat un 75% de discapacitat, suposava un enorme risc d’infecció per coronavirus i, per això, de patir conseqüències greus.

Al decretar-se la fase de desescalada de la pandèmia a Catalunya, la família de l’Álex va demanar el seu reingrés al centre de l’entitat al Poblenou. La seva resposta va ser negativa i fins i tot va impedir que pogués entrar al centre dimecres passat, dia 17, quan la Generalitat ja havia certificat que hi podia reingressar. En els últims mesos la Generalitat ha portat a terme pressions i amenaces indirectes per aconseguir la tornada de l’Álex a la fundació. Sense èxit.

La denúncia

«Han aprofitat el coronavirus per expulsar l’Álex de la residència, sense fonaments i amb el permís de la Generalitat», esbufega el pare, Antonio Moreno. Es dona la circumstància afegida que l’Antonio fa de cuidador de la seva parella i mare de l’Álex, que pateix fatiga crònica i fibromiàlgia. Tots dos, al seu torn, es cuiden del seu fill al seu domicili.

En una de les habitacions s’acumula la documentació sobre aquest cas. Un expedient que constata que l’Álex, que ja ha rebut la primera vacuna contra el coronavirus, ha sigut autoritzat per la Generalitat a tornar a les instal·lacions que li proporcionaven fins ara l’atenció adequada i ajustada al seu estat de salut. En concret, la família disposa d’una resolució de la Conselleria d’Afers Socials certificant que l’Álex, ja vacunat del coronavirus, havia de tornar al centre dimecres 17 de febrer. Partint d’aquest document, Antonio Moreno va anar a les instal·lacions però no hi va poder accedir. «Van acabar fent-me un placatge per impedir-nos l’entrada», descriu.

Els arguments de la fundació

L’Álex viu al centre partint d’una resolució del Govern. El seu cas respon a les actuacions governamentals en virtut de la llei de dependència. I la Fundació Pere Mitjans atén persones dependents en virtut d’un conveni de col·laboració amb l’administració catalana. Els responsables de la fundació al·leguen que no hi ha prou condicions, a causa de la pandèmia. «Nosaltres entenem que sense PCR ni sense aïllament el noi no pot tornar, i tot i que sabem que no podem impedir-li l’accés al centre perquè és la conselleria qui mana, ens hem vist obligats a prendre la decisió de rescindir el contracte d’assistència», argumenta l’advocada de la Fundació Pere Mitjans, Francesca García. En aquest cas, l’entitat desobeeix els termes del concert que té establert amb la Generalitat. Però la fundació afirma que no els ha quedat cap altra alternativa.

Notícies relacionades

Les conselleries d’Afers Socials i Salut han aprovat el reingrés de l’Álex a la seva residència. La primera vegada, el 8 d’agost. Un any després del començament del conflicte, el Govern i el Consorci de Serveis Socials de Barcelona han pres la iniciativa, però el pare de l’Álex es queixa que «ningú mou un dit perquè el meu fill torni al centre». En canvi, la fundació denuncia que la Generalitat juga «a dues bandes». «D’una banda ens diuen que el centre no està preparat, i per l’altra li diuen que sí a tot a la família perquè els tenen por», es queixa García. En aquest sentit, a diversos informes, l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha constatat que el centre residencial «no estava capacitat per sectoritzar i aïllar correctament» els casos de coronavirus. La fundació al·lega que ha fet els deures, però demana a la Generalitat que traslladi l’Álex a una altra residència pública amb més mitjans. Mentre això no passi, el Govern ha promès a la família un servei d’atenció a domicili

Un pare combatiu

A tot això, Antonio Moreno tem que l’origen del problema estigui al seu historial de batalles legals. «A nosaltres el que ens preocupa és que la fundació, sense ànim de lucre, caigui en la ruïna econòmica. Si l’Álex emmalalteix, el seu pare ens porta als jutjats i ens demana una indemnització que no podrem assumir», admet l’advocada del centre. «Només permetrem el seu reingrés si un metge ho aprova, o si els pares accepten el risc que contragui la malaltia [coronavirus] amb la firma d’un document acreditatiu», assenyala.