Fins a dues terceres parts

Pfizer diu que la variant sud-africana podria reduir significativament la protecció de la vacuna

Detecten una reducció d’anticossos pròxima al 66% i no és clar si la injecció serà efectiva davant la mutació

Pfizer diu que la variant sud-africana podria reduir significativament la protecció de la vacuna
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi de laboratori suggereix que la variant sud-africana del coronavirus podria reduir la protecció d’anticossos de la vacuna de Pfizer-BioNTech en dues terceres parts, i no queda clar si la injecció serà efectiva contra la mutació, van afirmar les dues companyies aquest dimecres segons informa Reuters.

L’estudi va detectar que la vacuna encara era capaç de neutralitzar el virus i no hi ha proves en els assajos humans que la variant redueixi la protecció del producte, van declarar les firmes.

De tota manera, van assegurar que invertiran i parlaran amb els reguladors sobre el desenvolupament d’una versió actualitzada de la seva vacuna mRNA, o una injecció de reforç, si fos necessària.

Per a l’estudi, científics de les dues companyies i de la branca mèdica de la Universitat de Texas (UTMB) van desenvolupar un virus modificat que contenia les mateixes mutacions que afecten el pic de les variants més contagioses del coronavirus, descobertes primer a Sud-àfrica i que es coneixen com B.1.351. El pic, la part del virus que utilitza per entrar a les cèl·lules humanes, és l’objectiu principal de moltes de les vacunes contra la Covid-19.

Els investigadors van provar el virus modificat en sang presa de gent ja vacunada i van trobar una reducció del 66% en el nivell d’anticossos comparats amb el seu efecte en la versió més comuna del virus, majoritària en els assajos nord-americans.

Els resultats s’han publicat al ‘New England Journal of Medicine’ (NEJM).

Ja que encara no hi ha referències establertes que determinin quin nivell d’anticossos és necessari per protegir-se del virus, no és clar si aquesta reducció en dues terceres parts farà que la vacuna deixi de ser eficaç contra aquesta variant, que s’està estenent per tot el globus.

No obstant, el professor de l’UTMB i coautor de l’estudi Pei-Yong Shi va afirmar que creu que la vacuna probablement continuï sent capaç de protegir els humans davant la mutació.

«No sabem quin és el nombre mínim per neutralitzar-la. No tenim un llindar definit», va dir, afegint que sospitava que la resposta immune observada era amb gran probabilitat significativament superior al mínim necessari per proporcionar protecció. Això és a causa que en els assajos clínics, tant la vacuna de Pfizer-BioNTech com injeccions similars de Moderna conferien certa protecció després d’una sola dosi, amb una resposta d’anticossos encara més baixa que els nivells reduïts que causava la variant sud-africana en els estudis de laboratori.

Tot i que la preocupant mutació redueixi de manera significativa l’efectivitat de la vacuna, aquesta hauria de continuar sent capaç d’ajudar a protegir que es produeixin els casos més greus i les morts per coronavirus, va afegir. Els experts han afirmat que aquest és el factor més important a l’hora d’evitar que els congestionats sistemes de salut acabin col·lapsats pels pacients greus.

És necessari estudiar-ho més per entendre si la vacuna funciona contra la variant sud-africana, va afirmar Shi, incloent-hi assajos clínics i el desenvolupament de correlacions de protecció, els estàndards per determinar quin nivell d’anticossos proporciona protecció.

Pfizer i BioNTech van afirmar que estan portant a terme un treball de laboratori similar per descobrir si la seva vacuna és efectiva contra la variant trobada al Brasil.

Notícies relacionades

Moderna va fer una publicació al NEJM dimecres amb dades similars prèviament revelades en altres llocs que mostraven uns nivells d’anticossos sis vegades menors comparats amb la mutació sud-africana.

També va afirmar que l’eficàcia de la seva vacuna actual contra aquesta variant encara està sense determinar. La firma va assegurar prèviament que creia que la vacuna continuaria funcionant contra la variant.