La lluita contra la pandèmia

Sanitat inclou el grup de 45 a 55 anys en el pla de vacunació

Delimita tres col·lectius prioritaris més: les persones de 70 a 79 anys, les de 60 a 69 i els malalts d’alt risc de menys de 60

Catalunya lamenta que el retard en l’entrega de dosis castigui la immunització de majors de 80 anys i personal essencial

3
Es llegeix en minuts

La Comissió de Salut Pública, en la qual participen totes les comunitats i el Ministeri de Sanitat, ha acordat incloure la població de 45 a 55 anys en el pla de vacunació contra el coronavirus. A aquest grup se li destinarà l’injectable d’AstraZeneca, destinat per a menors de 55 anys.

Així mateix, ha pactat els següents grups als quals se’ls injectaran els antígens de Pfizer i Moderna, que estan destinats a qualsevol grup d’edat. Després que la setmana passada decidissin que primer es vacunessin els majors de 80 anys i després d’ells, les persones entre 70 i 79 anys, en una nova reunió de la Comissió de Salut Pública s’ha acordat que els espanyols continuaran prioritzant-se en funció de l’edat, ja que és el «principal factor de risc de malaltia i mortalitat», segons ha informat el Ministeri de Sanitat.

Per tant, les vacunes d’ARNm, és a dir, les de Pfizer i Moderna, amb les quals es va immunitzar primer la gent de les residències i el personal sanitari, es destinaran primer a persones majors de 80 anys, després a persones entre 70 a 79 anys i després les de 60 a 69 anys.

Després s’utilitzaran amb els menors de 60 anys amb condicions de risc alt de patir malaltia greu per Covid, un col·lectiu que serà definit posteriorment en la Ponència de Vacunes.

Les queixes de Catalunya

A Catalunya, aquesta modificació en el pla de vacunació es produeix el dia que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha lamentat que els retards en l’entrega de vacunes contra el coronavirus estan dificultant l’avenç del pla de vacunació dissenyat pel Departament de Salut de la Generalitat. En una compareixença per donar compte de l’evolució d’aquest pla, Argimon ha explicat que les vacunes de Moderna arribaran la setmana que ve, 7 dies més tard del previst, i seran la meitat de les esperades: 30.000 de les 60.000 previstes. El mateix ocorre amb la vacuna d’AstraZeneca, reservada per a personal essencial menor de 55 anys: n’arribaran 60.000 quan en principi n’estaven previstes 90.000. «Tot això suposa un inconvenient en el pla de vacunació», ha dit Argimon.

Inconvenient que coincideix amb l’inici, aquesta setmana, de la vacunació de grans dependents majors de 80 anys i dels seus cuidadors. Argimon ha avançat que, «ja que els retards de les vacunes no són puntuals», Salut guardarà una reserva estratègica de vacunes de Pfizer per a aquests col·lectius a fi d’assegurar existències per a les segones dosis del tractament. «Segurament prendrem la decisió de tenir una reserva estratègica de Pfizer per a grans dependents de grau 3. Són massa els retards i els obstacles. Pensàvem que els retards serien puntuals, però no ho són, tot i que sí que és cert que es va recuperant el ritme», ha valorat Argimon.

El 5,5% de la població, vacunada

Notícies relacionades

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha donat compte de l’evolució de la campanya de vacunació. Un total de 425.505 catalans ja han rebut una dosi o dues de la vacuna contra el coronavirus, cosa que equival al 5,5% de la població total, 172.687 dels quals ja han completat la pauta de les dues dosis, un 2,24% del cens, la majoria, personal sanitari i residents i treballadors de geriàtrics. Segons les dades del Departament de Salut, que ha rebut aquesta setmana 116.360 dosis de vacunes més –79.560 de Pfizer, 36.800 d’AstraZeneca i cap de Moderna–, un total de 252.818 persones –el 3,28% de la població– ja tenen posada la primera dosi i rebran la segona els pròxims dies. 

En aquesta segona etapa del procés de vacunació, la Generalitat ha començat a inocular la vacuna a farmacèutics, fisioterapeutes, podòlegs i altres professionals sanitaris externs als centres sanitaris, i també a professionals d’emergències, policies i bombers, tots considerats treballadors essencials, però només als menors de 55 anys, ja que se’ls administra la vacuna d’AstraZeneca, que no està provada encara en col·lectius de persones més grans.