Fase 2 de l’estratègia

Catalunya vacunarà els majors de 80 anys als seus domicilis a partir de la setmana vinent

  • Els CAP es posaran en contacte amb aquests pacients, igual que a la campanya de la grip

Catalunya vacunarà els majors de 80 anys als seus domicilis a partir de la setmana vinent
2
Es llegeix en minuts

Catalunya començarà la setmana vinent a vacunar persones majors de 80 anys dependents als seus domicilis. Així ho ha confirmat aquest dimecres la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, en una roda de premsa al costat del responsable de la Conselleria Salut, Josep Maria Argimon, per valorar la situació del coronavirus.

Els majors de 80 anys rebran exclusivament les vacunes Pfizer i Moderna, les úniques disponibles ara mateix basades en ARN missatger, tal com ja va anunciar la ministra de Sanitat, Carolina Darias. L’inici de la vacunació d’aquest col·lectiu l’havia avançat, sense concrecions, la consellera de Salut Alba Vergés aquest dimarts.

Cabezas ha explicat que a partir de la setmana que ve des dels centres d’atenció primària (CAP) es posaran en contacte amb aquest col·lectiu, de la mateixa manera que es fa durant les campanyes de vacunació de la grip.

Cabezas ha qualificat de «bon ritme» el procés de vacunació entre els professionals sanitaris que estan en contacte amb persones Covid, les primeres línies, i ha dit que ja s’està finalitzant el procés entre aquest col·lectiu. De la mateixa manera, també ha explicat que els odontòlegs estan inclosos als serveis essencials, com a prioritaris.

Precisament, ahir dimarts va arrencar la vacunació de la Covid-19 d’aquests col·lectius essencials, com farmacèutics i funcionaris de presons. També es vacunaran en aquesta tanda membres dels cossos de seguretat i d’emergències. Se’ls està administrant la vacuna d’AstraZeneca, que està limitada de moment fins als 55 anys.

Menys esperança de vida

En aquest mateix context, el doctor Argimon ha valorat el descens de la pandèmia a Catalunya però ha posat èmfasi en l’alta mortaldat: «Hem de recordar que estem gairebé en 20.000 morts per coronavirus, 400 morts a la setmana, una dada que no hem d’oblidar, és una malaltia amb conseqüències molt adverses», ha assenyalat.

Notícies relacionades

I s’ha referit a uns altres dos moments importants que han incidit en l’esperança de vida. «Des d’inicis del segle XX només ha baixat [l’esperança de vida] durant la grip espanyola i la Guerra Civil. Són els dos períodes en els quals es redueix. Sempre anàvem creixent, per primera vegada el coronavirus farà que baixi». I ha estimat en entre un 0,9 i 1,5 anys el descens, «unes dades que poden variar en uns mesos».

Sobre l’afirmació de la candidata de JxCat Laura Borràs, que nomenarà Argimon conseller de Salut si guanya, aquest s’ha limitat a respondre: «Entenc que és un reconeixement a la feina que fem». I ha insistit reiteradament: «No responc a preguntes d’aquestes característiques».