Pandèmia de coronavirus

Catalunya comença a vacunar farmacèutics i col·lectius essencials aquest dimarts

  • Les 31.800 dosis d’AstraZeneca aniran dirigides a la segona fase de la immunització a partir d’aquest dimarts

  • El Govern avisarà via SMS els membres de les meses electorals del 14-F per fer-se un test d’antígens 

Catalunya comença a vacunar farmacèutics i col·lectius essencials aquest dimarts
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya començarà a vacunar demà a la tarda amb les 31.800 dosis d’AstraZeneca arribades aquest migdia. El fàrmac d’AstraZeneca s’utilitzarà en farmacèutics, auxiliars de farmàcia i fisioterapeutes, que seran cridats a vacunar-se a 37 punts de Catalunya. A més, en aquesta segona fase del pla de vacunació també hi entraran col·lectius essencials, des de funcionaris de presons a bombers, policies i personal de protecció civil o emergències.

A més, Salut també ha rebut aquest dilluns unes 64.530 dosis de la vacuna de Pfizer i aquesta setmana arribaran també 17.100 dosis de Moderna (menys de les compromeses inicialment per la farmacèutica), per la qual cosa aquesta setmana Catalunya podrà administrar tres tipus de vacuna autoritzats.

Així, aquesta setmana es reprendrà l’administració de primeres dosis a Catalunya, amb 26.000 nous vacunats: 15.000 de la vacuna de Pfizer i 11.000 de la de Moderna, després de dues setmanes centrades en la vacunació de segones dosis.

Tendència «a la baixa»

Quant a l’evolució de la pandèmia, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha confirmat la «tendència a la baixa» de la Covid-19 a Catalunya i ha valorat positivament que la velocitat de transmissió del virus (o Rt) es mantingui per sota de 0,90. «La setmana passada vam arribar al pic de pacients Covid en ucis. En l’última setmana, les urgències als centres d’atenció primària (CAP) i els hospitals es van reduir un 3%», ha destacat Ramentol.

En aquesta tessitura, Vergés ha anunciat que la Generalitat «està treballant en nous protocols» per flexibilitzar les mesures de contenció de contagis de Covid-19 a les residències ateses les bones dades d’evolució de la pandèmia. La consellera ha reconegut que la situació a les residències «està millorant molt», per la qual cosa «s’està treballant en nous protocols per poder recuperar la vida dins de les residències».

No obstant, Vergés ha remarcat que «no hi ha data» per posar en marxa els protocols, ja que de moment s’estan «analitzant molt bé les dades per veure com i quan seria adequat aplicar-los».

«De moment veiem una molt bona evolució», però «hem d’avaluar molt bé les dades» i partint d’això els tècnics «determinaran, amb la cautela que hem de continuar tenint, les mesures de flexibilització», ha afirmat Vergés, ja que la pandèmia «dona sorpreses». 

El 14-F

Ramentol també ha explicat que els titulars i primers suplents de les meses electorals del 14-F rebran un SMS perquè acudeixin al seu CA a realitzar-se un test d’antígens. La previsió de Salut és fer unes 60.000 proves fins divendres.

El secretari ha concretat que segueixen amb la implementació dels protocols per convertir els col·legis electorals en entorns «el màxim de segurs possibles» i contribuir a millorar les garanties de seguretat de les eleccions, en les seves paraules.

Notícies relacionades

També ha explicat que la formació dels referents higienicosanitaris en l’ús d’equips de protecció individual (epis) i en la gestió de les mesures durant la jornada electoral començaran aquest dilluns fins divendres, al ser els «responsables de replicar» l’esmentada formació durant la jornada electoral.

Així, els membres de les meses electorals rebran, per part d’aquesta figura del referent higienicosanitari, una formació presencial als col·legis electorals i també disposaran de material audiovisual que el departament ja ha començat a distribuir.