Catalunya ha intervingut 38 de geriàtrics des del començament de la pandèmia

  • En la majoria dels centres el Govern ha optat per canviar l’empresa o organització gestora per una altra, designada per Salut

  • Al gener s’han intervingut sis centres, tot i l’inici de la vacunació a les residències de gent gran

ballus

ballus

2
Es llegeix en minuts

El govern català ha intervingut un total de 38 residències geriàtriques des de finals de març del 2020 fins aquesta setmana al considerar que no es complien les condicions necessàries per gestionar un brot de coronavirus i els corresponent aïllament de les persones contagiades.

En la majoria d’aquests centres s’ha optat per canviar l’empresa o organització gestora per una altra, que ha sigut designada directament per la Conselleria de Salut, que té la responsabilitat de les residències des que l’anterior president de la Generalitat, Quim Torra, va decidir que es deixessin de gestionar per la Conselleria de Treball, Afers Socials i Família.

Aquestes intervencions reflecteixen la preocupant evolució de la pandèmia i l’impacte que les tres onades han suposat per als centres residencials.

De la primera a l’última

Així, la primera intervenció i canvi de gestió es va produir el 25 de març de l’any passat a la Residència Ballús, de Valls (Tarragona), i, des d’aleshores i fins a finals de maig se’n van registrar unes altres tretze a centres de diverses localitats, inclosa Barcelona ciutat.

Després d’un estiu amb una única intervenció, al Residencial Sant Sebastià, d’Alcarràs (Lleida), es van tornar a reactivar l’1 d’octubre amb la de la Residència Calafell Park Residencial, de Calafell (Tarragona).

El brot a la residència d’Alcarràs, el centre més gran de les comarques de Lleida amb gairebé 200 avis, està lligat a l’important increment de casos de Covid que hi va haver a la comarca del Segrià l’estiu passat i que va obligar a aïllar Lleida capital i diverses localitats de la seva àrea metropolitana.

Dificultat d’aïllament

Unes altres catorze residències han hagut de ser intervingudes per l’administració catalana entre l’octubre, el novembre i el desembre, bàsicament per la seva incapacitat per fer front als contagis i aïllar adequadament els malalts.

Entre aquestes, la Residència Les Vinyes, de Falset (Tarragona), on s’han produït més de 40 morts d’avis, i el Sant Hospital, de Tremp (Lleida), on n’han mort més de 60.

Al gener i malgrat que el 27 de desembre van començar les vacunacions a les residències, Salut ha intervingut unes altres sis residències: el Centre Evangèlic FIEIDE d’Assistència a la Tercera Edat, de Reus (Tarragona); Les Alzines (Tarragona); Els Josepets (Vilanova i la Geltrú, Barcelona); Sant Josep-Malpartit (Alpicat, Lleida), les Germanes del Sagrat Cor de Jesús i els Sants Àngels (Barcelona) i la Font de l’Avi de Vallirana (Barcelona).

Més de 4.400 morts

Segons el balanç epidemiològic difós aquest dissabte, en aquests i altres geriàtrics de tot Catalunya han mort 4.474 persones a causa del coronavirus, del total de 19.079 defuncions des de l’arribada del virus.

Notícies relacionades

Carències materials, falta de personal per estar contagiat o de baixa, o no poder aïllar correctament els usuaris positius i els seus contactes són algunes de les raons que han portat el Govern a intervenir aquestes residències.

En una part dels geriàtrics intervinguts durant la primera onada ja s’ha tornat la gestió a les empreses anteriors, un procés en què les famílies amb prou feines han sigut informades, segons ha denunciat la Coordinadora 5+1, que integra familiars d’avis que viuen a residències.