Problemes de subministrament

Catalunya esgota aquesta setmana les reserves de vacunes a l’espera de més dosis

Un total de 10.000 persones no rebran la segona injecció al cap de 21 dies, sinó de 28

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La transmissibilitat més gran de la variant britànica (que serà predominant a Catallunya d’aquí cinc o sis setmanes) i els retards en les vacunes són els dos obstacles principals en la carrera cap a la immunitat. A més dels problemes de producció anunciats per Pfizer, Catalunya tampoc ha rebut aquesta setmana les 8.500 dosis compromeses de Moderna, sinó que arribaran la setmana vinent.

Així, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha lamentat aquest dimecres que Catalunya esgotarà les existències estratègiques de la vacuna contra el coronavirus aquest dijous, a l’espera que arribin més dosis per seguir amb el pla de vacunació: «Demà les neveres estaran buides». La Conselleria de Salut posarà les 30.000 dosis que li queden a partir d’aquest dijous i fins dilluns. «Moderna es retarda, Pfizer envia menys vacunes i d’AstraZeneca no en sabem res», ha criticat aquest dimecres l’epidemiòleg en roda de premsa.

Argimon ha remarcat que la setmana que ve un total de 10.000 persones que van rebre la primera dosi de la vacuna fa 21 dies no podran rebre la segona a causa de la falta d’existències, tot i que ha matisat que l’última injecció es pot administrar fins a 42 dies després i no serà cap problema. Aquesta segona dosi es posarà, doncs, al cap de 28 dies.

Catalunya ha rebut fins aquest dimecres 217.000 vacunes, 200.704 de les quals estan administrades i 17.000 es posaran entre aquest dimecres i demà. El 29% de les dosis s’han administrat a usuaris de residències i el 71% a professionals sanitaris i treballadors de centres residencials.

Notícies relacionades

Respecte a les 8.500 dosis de la vacuna de Moderna que estaven previstes per a aquesta setmana, Argimon ha retret el «retard i incompliment» a la companyia, que no ha enviat les injeccions previstes i arribaran dilluns. Aquests retards, ha alertat l’epidemiòleg, «afegeixen molta incertesa al pla de vacunació». «Estem en una situació on planificar és molt difícil», ha reconegut.

Per això de moment Catalunya no es planteja canviar el pla de vacunació i començar a vacunar ja els més grans de 80 anys, una mesurainclosa ja en l’actualització de l’estratègia de vacunació a escala nacional, ja que aquest grup és més vulnerable encara a causa de la contagiositat més gran de la variant britànica. «Les persones de més de 80 anys són 400.000 a Catalunya. Necessitem, doncs, 800.000 dosis. Fins que no sapiguem quantes dosis ens arribaran, fer canvis en el pla té poc sentit, perquè no hi ha vacunes», ha explicat Argimon.