Tensió a Brussel·les

Guerra entre AstraZeneca i la UE pels retards en la producció de la vacuna

La companyia farmacèutica, que va anunciar entregues més baixes del que s’esperava en el primer trimestre, ja havia sigut convocada dues vegades dilluns per donar explicacions

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La companyia farmacèutica britànica AstraZeneca, acusada a Europa de retards en l’entrega de la seva vacuna de Covid-19, s’ha retirat d’una reunió organitzada per la UE dimecres a primera hora, però posteriorment ha rectificat i ha assegurat que sí que hi acudiran. AstraZeneca, que va anunciar entregues més baixes del que s’esperava en el primer trimestredegut a una «caiguda de rendiment», ja havia sigut convocada dues vegades dilluns per donar explicacions a representants dels estats membres i la Comissió Europea. Les seves justificacions es van considerar «insatisfactòries» i es va programar una altra reunió per a dimecres.

La cita, programada per a aquesta tarda, havia de ser la tercera de la setmana després que el laboratori que ha desenvolupat una vacuna juntament amb la Universitat d’Oxford anunciés sobtadament divendres problemes amb les entregues inicials a la UE, que podria autoritzar aquest fàrmac aquesta mateixa setmana. La Comissió Europea va reaccionar amb indignació a l’anunci d’AstraZeneca, que seria la tercera vacuna en circulació a la UE després de la de Pfizer-BioNtech i la de Moderna, i va exigir a la farmacèutica que expliqui «exactament quines dosis s’han produït i on per AstraZeneca fins ara, i a qui o on s’han entregat». Brussel·les va dir que la reducció de dosis era «considerable» i va exigir a la farmacèutica que complís el seu contracte.

Retards en la producció

Notícies relacionades

Però el conseller delegat de la farmacèutica, Pascal Soriot, va explicar en una entrevista publicada dimarts pel grup de mitjans LENA que els retards responen a processos de producció amb menys rendiment de l’esperat i va rebutjar que el laboratori hagi venut les dosis europees a altres països.

Va afegir que el fet que el Regne Unit rebi les vacunes firmades en el primer trimestre es deu que va firmar el contracte amb la farmacèutica tres mesos abans que la Comissió Europea.