Expert en salut pública

Bengoa: «Al ritme que estem vacunant no arribarem a la immunitat a l’estiu»

53067583 59

53067583 59 / MITXI

2
Es llegeix en minuts

La gran pregunta torna a ser la mateixa. ¿Arribarem a l’estiu amb un 70% de la població vacunada contra la Covid-19? «No. No ho veig factible. Al ritme que estem vacunant, no», ha argumentat aquest diumenge Rafael Bengoa, expert en gestió de la salut pública, exdirectiu de l’OMS i exconseller sanitari del govern de Barack Obama, en una entrevista a Catalunya Ràdio. «Hi ha coses que depenen del Govern i coses que no, com la disponibilitat de les vacunes», ha comentat l’expert amb referència a l’evolució de la campanya de vacunació actualment en marxa i a les notícies sobre el retard en l’arribada de dosis, tant de Pfizer com de AstraZeneca.

L’expert, a més, ha recordat que les vacunes contra la Covid-19 no tindran un efecte immediat per frenar l’expansió del virus, sinó que tardaran més de dos o tres mesos a començar a forjar una immunitat col·lectiva. «Per recobrar una cosa que s’assembli a la normalitat caldrà esperar a la tardor d’aquest any», ha afegit en previsió que, aleshores, la campanya de vacunació hagi arribat al gruix de la població espanyola. Aquesta previsió coincideix amb l’opinió de diversos experts que, fa només uns dies, van explicar a aquest diari com la lentitud en el desplegament de les immunitzacions retardava, inevitablement, l’objectiu de la immunitat a l’estiu. L’horitzó de la protecció de grup davant el virus, doncs, dependrà de l’arribada d’antígens.

¿Confinament domiciliari?

Notícies relacionades

Bengoa, en la seva intervenció d’aquest diumenge, també s’ha mostrat partidari d’un confinament més estricte per frenar l’expansió del virus, en la mateixa línia que s’han posicionat els col·legis de metges catalans. «Al novembre, quan les dades a Madrid eren tan dolentes, ja vam suggerir la necessitat d’un confinament domiciliari d’almenys tres setmanes. No es va fer. Després ens vam permetre tenir un Nadal molt lax i obert. I això és el que ha creat la situació d’avui, que és encara pitjor que la del novembre», ha argumentat l’expert. «En termes de salut pública, i veient com s’ha operat a altres parts del món, crec que és millor un confinament domiciliari de tres o quatre setmanes i ja», ha comentat.

L’expert s’ha mostrat favorable a aplicar un tancament total fins i tot si les restriccions aplicades fins ara comencen a fer baixar la corba de contagis. «Aquesta corba baixarà molt a poc a poc amb aquesta tercera onada. Baixaria moltíssim més ràpid amb un confinament més sever», ha afegit després de recordar que «al reduir el nombre d’infeccions hi haurà menys mortalitat».