Espanya revèn 30.000 dosis de la vacuna contra el coronavirus a Andorra

Illa explica que el gest respon a «un exercici de responsabilitat i solidaritat» amb petits països que no poden firmar contractes amb les farmacèutiques

La vacunació començarà aquest dimecres en dos centres sociosanitaris després d’haver arribat les primeres 1.000 dosis

Espanya revèn 30.000 dosis de la vacuna contra el coronavirus a Andorra
3
Es llegeix en minuts

El Govern ha subscrit amb Andorra un conveni per a la revenda de 30.000 dosis de la vacuna contra la Ccovid-19 que, segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, respon a «un exercici de responsabilitat i solidaritat» amb petits països que no poden firmar contractes amb les farmacèutiques.

Ho ha assenyalat Illa en un tuit després que aquest dimarts el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) hagi publicat el conveni que garanteix l’enviament de 30.000 dosis de vacunes a Andorra.

Segons ha informat Sanitat en una nota, aquest conveni neix per la impossibilitat que petits països puguin firmar un contracte amb algunes farmacèutiques «a causa del petit nombre de dosis que necessiten, la mida de mercat i la no disponibilitat de dosis extres fora dels grans contractes».

Aquest és el cas d’Andorra, Mònaco, San Marino i la Ciutat del Vaticà, que depenen de la cadena de subministrament dels països veïns per a la provisió de medicaments. 

França, Itàlia i Espanya van mostrar la seva disposició a reduir el volum total de dosis per dedicar-lo a aquests països, ha assegurat Sanitat.

Altres països

Així, Itàlia es va fer càrrec de San Marino i de la Ciutat del Vaticà; França es va ocupar de Mònaco i d’Andorra i Espanya també d’Andorra. 

Per simplificar les necessitats d’acord i firma de contractes, hi va haver un compromís entre Espanya i França perquè el país ibèric es fes càrrec de l’enviament de les dosis de la companyia Pfizer/BioNTech i el país gal s’ocupés de les dosis de Moderna i AstraZeneca.

El compromís entre els ministres de Sanitat d’Espanya i Andorra es va concretar el 15 de gener, quan es van especificar les condicions en les quals es durà a terme la revenda de les 30.000 dosis de vacunes de Pfizer/BioNTech, al mateix preu pel qual les va comprar Espanya.

D’altra banda, a petició del laboratori, els dos ministres i un representant de la companyia han signat un document en el qual es concreta el consentiment de Pfizer/BioNTech amb l’operació i el règim vigent de responsabilitat.

Arriben les primeres 1.000 vacunes 

Aquest dimarts han arribat les primeres 1.000 vacunes a través d’Espanya, ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Les dosis han sortit de Madrid entorn de les 10.45 hores i han arribat, en transport ultracongelat, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell sobre les 18.45 hores.

La campanya de vacunació començarà aquest dimecres amb els professionals i residents de centres sociosanitaris sense serologia positiva, és a dir, sense anticossos de coronavirus SARS-CoV-2. També es vacunaran alguns professionals del Saas –servei andorrà d’atenció sanitària–, els més exposats al virus i els que tracten amb pacients més sensibles, segons ha detallat Martínez Benazet.

A partir de dijous es vacunaran més professionals del Saas i personal d’atenció domiciliària, tant de servei públic com d’empreses privades; la previsió és vacunar unes 100 persones diàriament. Així, el ministeri de Salut calcula que en un termini d’entre 10 i 14 dies haurà vacunat el miler de persones per a qui es disposa de dosi, i d’aquí a tres setmanes s’iniciaria la campanya per administrar-los la segona dosi.

L’objectiu és vacunar el 60% abans de l’estiu

Martínez Benazet ha explicat als consellers generals –parlamentaris– que aquest primer subministrament de 2.000 dosis, per vacunar 1.000 persones, s’ha adquirit a través d’Espanya, a qui se li compren al mateix preu de venda de la farmacèutica.

Després, en virtut del conveni firmat amb Espanya, i negociat també amb la Comissió Europea, es continuaran subministrant vacunes en la mateixa proporció respecte a la població que disposi Europa.

També es firmarà un acord amb França per rebre dosis de la vacuna de la farmacèutica Moderna, en les mateixes condicions establertes al conveni espanyol.

Finalment, a través del projecte Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es rebran 26.400 vacunes, una part important d’aquestes durant aquest primer trimestre del 2021.

Notícies relacionades

Segons el ministre de Salut, l’Agència Europea del Medicament preveu autoritzar la vacuna d’AstraZeneca a finals d’aquest mes de gener i a partir de llavors s’anirien rebent a Andorra.

El 60% de la població podria estar vacunada abans de l’estiu: «Aquest és l’objectiu que ens hauríem de marcar entre tots», ha manifestat Martínez Benazet, que també ha informat que s’entregarà un certificat als ciutadans que es vacunin per si altres administracions ho demanessin a l’hora de viatjar.