Ximo Puig investigarà els alcaldes valencians que es van vacunar sense permís

  • Tres regidors socialistes d’El Verger, Els Poblets i Rafaelbunyol van utilitzar dosis de la vacuna de Pfizer tot i no formar part dels col·lectius prioritaris

  • El PP demana la seva dimissió, i Ximo Puig respon que «es prendran les decisions oportunes» una vegada s’aclareixi el succeït

  • L’alcalde de Riudoms (Tarragona) també es va vacunar en un geriàtric de la seva localitat, però ningú ha demanat que deixi el càrrec

2
Es llegeix en minuts

El president del País Valencià, Ximo Puig, ha encarregat l’obertura de dues investigacions per aclarir perquè tres alcaldes de la comunitat es van vacunar contra el coronavirus de manera «irregular», en paraules del mateix president. Els regidors han mantingut que ho van fer perquè «van sobrar dosis» i «els les van oferir». Una situació similar va tenir lloc a Riudoms (Tarragona) tot i que en aquest cas ningú ha investigat què va passar.

En els municipis alacantins d’El Verger i Els Poblets, els alcaldes socialistes Ximo Coll i Carolina Vives es van vacunar la setmana passada de coronavirus, malgrat no formar part dels col·lectius als quals va dirigida. Tots dos es van defensar afirmant que havien sobrat algunes dosis, que van ser enviades als centres de salut per proveir el personal sanitari. Però el primer alcalde en vacunar-se sense estar previst va ser el socialista de Rafaelbunyol (València), Fran López, durant el primer dia de la campanya de vacunació, que va afirmar que li van oferir una dosi i no s’ho va pensar. Ha sigut l’únic que ha rectificat. «Potser no va ser la millor decisió», ha afirmat.

Després de conèixer-se el cas dels alcaldes alacantins, la Conselleria de Salut valenciana ha obert una investigació en aquests dos departaments de salut. Però a més la Conselleria d’Igualtat també investigarà per què a la residència de Rafelbunyol es va permetre l’accés «a una persona aliena» a la plantilla o als proveïdors, els únics que tenen permès entrar.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat que quan acabi la investigació «es prendran les decisions oportunes», una vegada es determini «què ha passat i qui han sigut els responsables d’una actuació absolutament minoritària i absolutament irregular». Puig ha insistit que aquest tipus de situacions «són menors», ja que ja s’han administrat més de 80.000 vacunes al País Valencià.

Notícies relacionades

Més contundent ha sigut la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. Ha asseverat que la vacunació d’aquests alcaldes «no té cap justificació», i l’ha qualificat de ser un «retret social». «Aquí no sobren vacunes i ningú es pot saltar la cua», ha afegit. El comportament dels regidors també han portat crítiques de Ciutadans i del PP. Aquests últims han demanat la seva dimissió.

En canvi, a Catalunya aquest debat no s’ha obert. Ni la Generalitat ha investigat l’alcalde de Riudoms, ni ningú ha demanat la seva dimissió, tot i que aprofités les dosis sobrants d’una vacunació en un geriàtric. Si que va obtenir la recriminació del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón, que li va retreure una «falta d’ètica».