La lluita contra la pandèmia

Catalunya prorroga les restriccions per coronavirus una setmana més

  • Salut justifica la mesura per l’augment de contagis, la pressió a les ucis i per la previsió de creixement

  • Interior anuncia un dispositiu policial especial per controlar els accessos al massís dels Ports aquest cap de setmana

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Govern prorrogarà set dies més les restriccions actuals, fins al dilluns 25 de gener. Així doncs, es prorroga el confinament municipal cada dia de la setmana, el tancament total dels centres comercials i la baixada de persiana dels comerços no essencials el cap de setmana.

La decisió ha estat anunciada aquest migdia, després de la reunió del Procicat en què s’han abordat les restriccions vigents a Catalunya per combatre la pandèmia del coronavirus, per la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Les mesures actuals van entrar en vigor el 7 de gener, després del repunt de casos, i tenien una durada inicial de 10 dies, que venç diumenge.

«Des del desembre vivim un creixement sostingut, no exponencial, però que no para. Necessitem uns dies més, per això prorroguem les restriccions»

Alba Vergés

Consellera de Salut

Però la tendència de la situació epidemiològica de Catalunya és dolenta. «Des del desembre vivim un creixement sostingut, no exponencial, que no para. Necessitem uns dies més, per això prorroguem les restriccions», ha dit Vergés. La responsable de Salut ha remarcat que el nombre de contagis i d’ingressos a les ucis augmenten sense fre i ha advertit que ho continuaran fent els pròxims dies.

Aquest dijous hi ha als hospitals catalans 2.541 persones ingressades i 498 pacients a les ucis. Les ucis de tot Catalunya ja estan ocupades al 84%-85% entre pacients Covid i no Covid. «En vista del context de creixements ràpids en altres països com Portugal, Alemanya i el Regne Unit, creiem que és la millor manera d’actuar», ha defensat Vergés. Segons ella, Catalunya encara no viu la conseqüència de les festes nadalenques. «Però la situació sí que ens fa pensar que podríem veure-la en els pròxims dies», ha dit.

Ingressos a les ucis

Al Govern el preocupen, sobretot, els continus ingressos a les ucis. El nombre de pacients greus amb Covid-19 han augmentat un 20% en una setmana, segons ha remarcat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Són malalts que estan, de mitjana, tres setmanes ingressats. Descongestionar una uci és un procés molt lent. Amb l’objectiu d’il·lustrar la gravetat de la situació, Argimon ha recordat que molts hospitals ja estan desprogramant intervencions que requereixen una estada a l’uci.

D’altra banda, hi ha algun indicador que convida a un «molt prudent optimisme», en paraules d’Argimon. «A finals de setmana serem entorn dels 24.000 casos positius setmanals [la setmana passada n’eren 23.000]. Però estarem en una certa situació de fre, que era el que buscàvem. Les dades que ens fan pensar això és el fet que dimarts el nombre de positius era pràcticament el mateix que el de la setmana passada, una cosa que no havíem vist en un mes», ha explicat l’epidemiòleg. «A més, si comparem aquest dimecres amb el de fa dues setmanes, veiem que hem aconseguit baixar un 4% el nombre de casos positius», ha dit.

En relació amb l’alcalde de Riudoms (Tarragona), Sergi Pedret (JxCat), i un regidor que ahir van rebre de manera irregular la vacuna de la Covid-19 en una residència del municipi (perquè hi havia unes dosis que es llençarien), Argimon ha expressat que «no és el més ètic» i «no hauria d’haver-se produït».

Notícies relacionades

«Que un alcalde i un regidor es vacunin no és el millor exemple. Tot i així, el protocol recull que no hem de llençar la vacuna perquè és un bé escàs i que hem de vacunar amb la màxima rapidesa», ha dit Argimon. A més, segons ell, Catalunya ha detectat ja un cas de la nova variant britànica del coronavirus, però «n’hi ha d’altres sota sospita».

Dispositiu policial

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat, d’altra banda, un dispositiu policial especial aquest cap de setmana per controlar l’accés al massís dels Ports (Terres de l’Ebre), coordinat pels Mossos. Es vol evitar, ha dit Sàmper, que la gent vagi a zones encara afectades pel temporal ‘Filomena’ per veure la neu. Així mateix, el conseller ha destacat que la policia vetllarà pel compliment dels confinaments municipals en el conjunt de Catalunya.