Tercera onada

Galícia, Navarra, La Rioja i Andalusia endureixen les restriccions per combatre la Covid

  • Govern central i autonomies debaten aquest dimecres les mesures en la Interterritorial de Salut

Galícia, Navarra, La Rioja i Andalusia endureixen les restriccions per combatre la Covid
3
Es llegeix en minuts

La tercera onada de la Covid-19 sacseja Espanya i les autonomies comencen a adoptar mesures més restrictives per mirar de doblegar la corba. Aquest dimecres, Galícia, Navarra, La Rioja i Andalusia han adoptat mesures més severes per combatre la pandèmia. Aquesta tarda, Govern central i comunitats debaten les mesures en la Interterritorial de Salut.

A Galícia, les set principals ciutats quedaran tancades a la mobilitat des d’aquest divendres en el seu perímetre individual, tot i que en el cas de Lugo, Pontevedra i Vigo el comportament epidemiològic és millor que a la resta i estan en un nivell de restricció diferent. Això significa que totes les ciutats estaran tancades a entrades i sortides tret de les activitats essencials, independentment del nivell màxim de restriccions o nivell mitjà alt.

«La recomanació que demanem és que es limiti la mobilitat al màxim», ha dit el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, en la roda de premsa posterior al comitè clínic d’aquest dimarts. No hi haurà ametlles, sinó tancaments municipals, la qual cosa afectarà en total 60 ajuntaments, que és el 64% de la població. 

Per la seva banda, Navarra ha decidit avançar de les 22 hores a les 21 hores el tancament de l’hostaleria a la Comunitat foral i ha prohibit fumar a totes les terrasses, incloent-hi els barrils exteriors dels locals d’hostaleria. Les mesures entraran en vigor divendres i es prolongaran durant dues setmanes.

També s’incorporen a aquestes noves restriccions l’obligació d’un aforament d’un màxim del 30% als establiments comercials de mitja o gran superfície i als centres comercials. Així mateix, només es permetrà fumar a la via pública estant aturat i no en moviment, i sempre que es pugui garantir una distància mínima de dos metres.

En la mateixa línia, La Rioja ha acordat aquest dimecres el tancament perimetral de l’àrea formada per Logronyo i els dos municipis més grans del seu cinturó metropolità –Lardero i Villamediana de Iregua– i el tancament de tots els establiments públics no essencials a les 17 hores des de la mitjanit de dissabte, 16 de gener.

La seva presidenta, Concha Andreu, ha recomanat l’autoconfinament de tota la població i ha explicat que aquestes mesures estaran en vigor fins al 31 de gener. També es manté fins a aquesta data el tancament perimetral de tota la comunitat, el toc de queda nocturn de 22.00 a 6.00 hores i la prohibició de reunions de més de quatre persones que no pertanyin al mateix nucli de convivència, tot això acordat el passat dia 5. A més, s’ha decidit la suspensió de visites de familiars o sortides a l’exterior dels residents als centres de gent gran i d’atenció a persones amb discapacitat.

L’última autonomia a moure fitxa ha sigut Andalusia, que divendres tornarà a limitar la mobilitat entre províncies. El seu president, Juanma Moreno, també demana al Govern central que vagi pensant en la possibilitat d’un nou confinament i anuncia un enduriment de les mesures.

«Ja avanço que previsiblement divendres farem un gir a l’aixeta cap a tancar la mobilitat entre els mateixos ciutadans andalusos», ha reconegut el president de la Junta.

Sacsejats per la tercera onada

Els contagis de coronavirus està afectant fortament totes les comunitats autònomes, que, excepte Astúries i les Canàries, se situen a l’escenari de risc extrem contemplat en l’estratègia d’‘Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de Covid-19’, aprovada pel Ministeri de Sanitat i les autonomies el mes d’octubre passat, i fins a tres ja superen el 40% de llits uci ocupats per pacients Covid-19.

Notícies relacionades

En concret, la incidència mitjana acumulada a 14 dies a Espanya se situa en l’actualitat en els 454,22 casos per 100.000 habitants, el doble del considerat com a risc extrem (250). No obstant, hi ha variabilitat entre les comunitats autònomes, i és Extremadura la que compta amb la taxa d’incidència de contagis més elevada, 1.076,60 casos. Per darrere se situa Madrid, amb 621,52 casos per 100.000 habitants, seguit de les Balears (600,54), Castella-la Manxa (595,66), La Rioja (593,12), el País Valencià (565,75) i Catalunya (523,95).

Així mateix, la situació a les Unitats de Cures Intensives comença a ser preocupant en algunes comunitats autònomes com, per exemple, el País Valencià, on el 43% dels llits estan ocupats per pacients Covid-19, a Catalunya (41,25%) i a La Rioja (40%).