Així ha quedat la península

Catalunya activa l’alerta per onada de fred intens fins dijous

El satèl·lit Modis de la NASA ha captat l’impressionant impacte de la nevada d’aquest dissabte a la península Ibèrica

Catalunya activa l’alerta per onada de fred intens fins dijous
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat acaba d’activar l’alerta del pla Procicat per onada de fred a Catalunya fins dijous davant una situació que ha quedat de manera gràfica recollida des de l’espai. El satèl·lit Modis de la NASA ha captat l’impressionant impacte de la nevada d’aquest dissabte a la península Ibèrica La històrica imatge mostra una increïble capa blanca de neu sobre la Península després del pas de la borrasca ‘Filomena’, que ha portat les alertes roges per baixes temperatures a pràcticament tot Espanya.

I les coses sembla que no canviaran durant els pròxims dies. Dotze comunitats mantenen aquest dimarts l’alerta per temperatures mínimes extremes de fins a 16 graus sota zero, quatre de les quals –Madrid, Aragó, Castella i Lleó i Castella-la Manxa en avís vermell, segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la seva web.

L’organisme ha registrat aquesta matinada mínimes històriques a Bello (Terol) de -25,4 graus; Molina de Aragón (Guadalajara) -25,2 graus; Calamocha (Terol) -21,3; Terol capital -21,0; Daroca (Saragossa) -18,5; Alhama de Aragó (Saragossa) -17,8; Sigüenza (Guadalajara) -16,7; port El Pico (Àvila) -16,4; Cuéllar (Segòvia) -16,1; San Clemente (Conca) -16,0 i Alberca de Zancara (Conca) -15,9.

Castella-la Manxa, en avís vermell totes les seves províncies, tret de Ciudad Real, ha registrat una altra de les matinades més fredes de tota la península amb mínimes de 16 graus sota zero en punts de Las Parameras de Molina (Guadalajara) i entre 12 i 14 graus sota zero a la Manxa d’Albacete, l’Alcarria i la serralada de Conca, la Manxa toledana i l’Alcarria de Guadalajara.

A Aragó hi ha avís vermell a les províncies de Terol i Saragossa per valors mínims de 15 graus sota zero en punts d’Albarrasí, Jiloca, Ibèrica saragossana, Gúdar i el Maestrat, mentre que a Osca es manté l’avís taronja per fred intens de 10 graus baix zero en punts del Pirineu i centre i sud de la província.

La Comunitat de Madrid, una de les més afectades per les baixes temperatures, ha activat també el nivell vermell per valors de -12 graus centígrads en punts del sud, les hortes i oest, on les mínimes més baixes es donaran, amb més probabilitat a l’est; a l’àrea de la capital, les temperatures seran una mica superiors.

A Castella i Lleó, les províncies d’Àvila, Burgos, Sòria i Segòvia està en alerta roja per mínimes de 14 graus sota zero al Sistema Central i en àrees de l’altiplà; a Salamanca hi ha alerta taronja per valors de 10 graus sota zero també en punts de l’altiplà, preferentment a la zona oriental.

A les comunitats de Cantàbria, Galícia, Catalunya i el País Valencià hi ha avís taronja (risc important) per valors mínims d’entre 10 i 12 graus sota zero al nord de les províncies de València i Castelló, a Cantàbria de l’Ebre i al Pirineu lleidatà, mentre que al sud d’Ourense la mínima descendirà fins als 8 graus sota zero.

Notícies relacionades

Andalusia, Regió de Múrcia, Extremadura i La Rioja continuen amb avís groc (risc) per valors mínims entre 2 i 7 graus sota zero.

L’Aemet adverteix que amb l’alerta roja el risc és extrem amb fenòmens meteorològics no habituals d’intensitat excepcional i amb un nivell de risc per a la població molt alt, mentre que amb el nivell taronja hi ha risc important en fenòmens meteorològics no habituals i amb perill per a activitats usuals.

L’Aemet adverteix que amb l’alerta roja el risc és extrem amb fenòmens meteorològics