¿Quins efectes del ‘Filomena’ estan coberts per les assegurances?

Els danys per la neu depenen del tipus d’assegurança contractada per la companyia, així com la indemnització

  • El Consorci de Compensació d’Assegurances no inclou la nevada entre les catàstrofes compensables, tot i que sí alguns dels seus efectes

¿Quins efectes del ‘Filomena’ estan coberts per les assegurances?
5
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

El rastre de danys que la tempesta de neu ‘Filomena’ deixarà a Espanya no és fàcil de calcular encara, però és cert que les companyies d’assegurances i el Consorci de Compensació d’Assegurances (CCS), així com el sistema d’Assegurances Agràries Combinades hauran de fer front a no poques reclamacions. La qüestió és quins danys es poden reclamar i qui ha de fer front a la indemnització. Aquestes són algunes de la qüestions que necessiten aclariment.

¿Què cobreix el Consorci de Compensació d’Assegurances?

El Consorci de Compensació d’Assegurances (CCS) és una entitat pública adscrita al Ministeri d’Assumptes Econòmics que indemnitza els danys que ocasionin determinades catàstrofes naturals, sempre que les persones i els béns que haguessin resultat danyats es trobin assegurats en el moment de produir-se aquests danys.

Destaquen, pel seu caràcter més habitual, les inundacions, els embats de mar, les tempestes de vent que presentin ratxes de velocitat superior a 120 km/h, els tornados i els terratrèmols. Les nevades no es troben incloses en la relació dels riscos extraordinaris que indemnitza el CCS. Per tant, ni els danys a les persones, ni els danys materials ni la pèrdua d’ingressos o lucre cessant que produeixin les nevades poden ser indemnitzats pel CCS.

En el cas de persones o béns assegurats, els afectats s’han de dirigir a la seva entitat asseguradora, que podrà atendre la seva reclamació si la cobertura està inclosa en el contracte d’assegurança subscrit. No obstant, el CCS sí que indemnitzarà, en els termes previstos al contracte d’assegurança i en la legislació sobre l’assegurança de riscos extraordinaris, tant en els casos en els quals el temporal s’hagi manifestat, com ha ocorregut en alguns llocs, en forma d’inundació, d’embat de mar o de tempesta de vent.

Si bé el CCS no indemnitza danys produïts per la nevada ni per la seva immediata transformació en gel (danys produïts pel pes de la neu en immobles o en esteses de xarxa elèctrica ni per caigudes d’arbres ni per allaus ni per accidents en desplaçaments per zones nevades o amb la neu ja gelada), sí que cobreix els habituals danys derivats de la inundació del terreny per desglaç posterior. Indemnitza els danys produïts per l’aigua de desglaç que inunda el terreny, tant en els casos en els quals el desglaç i la consegüent inundació del terreny es produeixen amb immediatesa, com en els que es produeixen temps després a l’elevar-se, per exemple, les temperatures en zones nevades.

¿Què es pot reclamar a la companyia d’assegurances?

Les reclamacions relacionades amb els danys causats per la neu s’han de plantejar a la companyia d’assegurances amb la qual s’hagi contractat un pòlissa de llar, automòbil, danys a tercers, etc. ¿Quines circumstàncies estan cobertes? les relliscades a la neu, arbres trencats sobre vehicles, cotxes abandonats als vorals o humitats provocades pel desglaç després del pas del temporal ‘Filomena’ són alguns dels sinistres coberts per les pòlisses d’assegurança d’interlocutòria o de salut. Però és imprescindible tenir una pòlissa. Així mateix, la cobertura dependrà del tipus de pòlissa– «Si tens el cotxe a tercers, la pòlissa no et cobrirà la caiguda d’una branca, per exemple», expliquen fonts asseguradores.

El termini per comunicar els sinistres a les companyies d’assegurances és de set dies; una vegada recollida tota la informació, la companyia procedirà a la reparació o es posarà directament en contacte amb el Consorci, quan procedeixi.

¿Quins passos ha de seguir l’assegurat que s’hagi vist afectat pel temporal de neu?

Segons el ‘broker’ d’assegurances Marsh & Maclennan, se n’ha de considerar tres de passats:

1. Fer totes les tasques raonables i necessàries per minimitzar els danys. És a dir, ha de netejar en la mesura possible la neu de teulades, desbloquejar les baixants perquè no es formi gel i evitar inundacions per congelació o ruptura d’aquestes, netejar de neu les parts transitables. Aquestes tasques faran que s’evitin reclamacions o possibles excussions comunes a les pòlisses de danys i responsabilitat civil.

2. Verificar que els béns danyats estiguin coberts a través d’una pòlissa d’assegurança en vigor. A través de la cobertura es pot reclamar pèrdues de beneficis o costos extres pel desplaçament, neteja d’urgència i un altre tipus de costos. Existeixen exclusions que són comunes i aplicables a aquest tipus d’esdeveniments, per a condicionats senzills (llars, comerços, etc), per exemple; la congelació de canonades, que està exclosa, i els danys conseqüencials. Els treballs preventius o de manteniment són vitals tant per a la disminució del sinistre com perquè hi hagi cobertura en cas de sinistre.

3. Comunicar el sinistre sense demora al seu mediador (agent o corredor d’assegurances). Aquest l’assessorarà convenientment, li indicarà quina informació ha d’aportar a la companyia d’assegurances i s’ocuparà de realitzar la comunicació a aquesta o al Consorci de Compensació d’Assegurances en cas que procedeixi. Hi ha un termini màxim de set dies per realitzar aquesta comunicació a l’assegurador que convé respectar.

¿Estan coberts els danys al camp?

Els danys provocats al camp per aquest tipus de fenòmens meteorològics estan coberts pel sistema espanyol d’Assegurances Agràries Combinades. En concret, els sinistres provocats per nevada i vent estan recollits en totes les línies d’assegurança agrària i, en el cas de les gelades –una opció assegurable per als agricultors–, es poden cobrir els danys que pateixin tant les collites com els arbres. A més, l’assegurança també ofereix la possibilitat d’assegurar i protegir les instal·lacions davant els danys que poden provocar les fortes tempestes. Addicionalment, els danys patits pel bestiar a conseqüència de les baixes temperatures (hipotèrmia) o per ensorrament de les instal·lacions també es troben inclosos dins de les cobertures de l’assegurança agrària.

Notícies relacionades

Els cultius que en aquest moment poden patir més danys per les baixes temperatures són les hortalisses de producció hivernal (carxofa, bròcoli, coliflor, espinac i enciam), les hortalisses cultivades sota hivernacle, els cítrics i l’oliverar, tot i que encara no es pot conèixer amb exactitud el seu abast. Les zones amb més previsió d’afeccions són Castella-la Manxa, el País Valencià, l’Aragó, Catalunya, Navarra, La Rioja i el sud-est peninsular (Múrcia i Almeria).

¿Pot declarar-se zona catastròfica? Depèn del Govern, però només s’utilitza quan es produeix danys generalitzats en una zona determinada com a conseqüència d’episodis meteorològics o geològics imprevistos. Des del sector assegurador es considera molt poc probable que es declari zona catastròfica alguna de les àrees geogràfiques afectades pel temporal de neu. Si així fos, és l’Estat el responsable de les indemnitzacions després d’acreditar els danys soferts.

Temes:

Assegurances