Margarita del Val: «Si vacunem el 3% d’aquí a Setmana Santa, hi haurà pandèmia durant molt de temps»

La viròloga parla ja de quarta onada i diu que és el pitjor moment per nombre contagis

3
Es llegeix en minuts

La viròloga Margarita del Val considera que el 2021 ha començat amb la quarta, i no tercera, onada de la pandèmia, i ha alertat, a més, que «estem en el pitjor moment pel que fa a nombre de contagis», després de dates de molts contactes socials i a causa del fred i les activitats en interiors mal ventilats. Del Val, investigadora del Centre de Biologia Molecular i coordinadora de la Plataforma de Salut Global del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha incidit que les vacunes «ens situen en el principi del final», però també que al ritme actual per Setmana Santa només estaran vacunats el 3% de la població de més de 65 anys. 

«Si vacunem el 3% d’aquí a Setmana Santa, hi haurà pandèmia durant molt de temps, tret que Moderna fabriqui moltes vacunes, Pfizer acceleri la producció i, a més, baixi la demanda a la resta del món; si no, això anirà amb comptagotes», ha manifestat la viròloga en una entrevista facilitada avui pel CSIC.

Segons el seu parer, «estem en el pitjor moment pel que fa a nombre de contagis», després de dates de molts contactes socials, «a què no estem renunciant», i a causa del fred, que ha propiciat un augment de les activitats en interiors mal ventilats, i ha observat que està ja quantificat que el risc de contagi d’aquest coronavirus és deu vegades superior en interiors mal ventilats que a l’aire lliure.

Protecció a llarg termini

Margarita del Val defensa la seguretat i l’eficàcia de les vacunes de Pfizer i Moderna, tant per combatre els símptomes més lleus com els més greus, i tot i que apunta els dubtes que encara suscita si protegiran a llarg termini, és contundent: «A qui em pregunta si dona el consentiment perquè vacunin el seu pare o la seva mare, li dic: Endavant».

És també taxativa al recomanar la vacuna fins i tot per a les persones que ja han passat la Covid-19, i ha assegurat que tot i que estan bastant protegides davant una nova infecció i que les reinfeccions solen ser més lleus que la primera vegada, «la vacuna els protegeix encara més».

La investigadora ha precisat que les vacunes «protegeixen del sofriment les persones infectades, però no sabem si també les protegeixen que s’infectin; això pot sonar estrany perquè molta gent creu que es vacuna per no infectar-se; això és una falsa creença o una simplificació, et vacunes per no patir».

En aquest sentit ha apuntat que la meitat de les vacunes que es posen als nadons no els protegeixen de la infecció, però sí «del sofriment, els símptomes i la mort».

Les compres i les festes nadalenques

Tot i que la vacuna d’Oxford és també segura, la seva eficàcia és menor que les de Moderna i Pfizer, ha observat la viròloga, però ha valorat que es tracta d’una vacuna fàcil de mantenir i que podria arribar a països amb menys recursos en personal sanitari, tecnologies i infraestructures.

El CSIC treballa en tres projectes de vacunes contra la Covid-19, ha assenyalat Del Val, i ha recordat que un grup ja va aconseguir vacunes contra coronavirus humans greus (el SARS-1 i el MERS) que eren esterilitzants, i que protegien tant de la infecció com del contagi, a més d’evitar el sofriment i la malaltia.

En aquesta línia treballa l’investigador Luis Enjuanes, contra el SARS-CoV-2, ha detallat la viròloga, i ha apuntat: «Pot ser difícil la seva producció, però és la millor».

Notícies relacionades

Margarita del Val insisteix en la mateixa entrevista que des del punt de vista matemàtic «hi ha hagut clarament quatre onades», i que l’actual està creixent a causa de les compres prenadalenques i de les reunions de Nadal, la nit de Cap d’Any i Reis.

«Aquestes estan separades per una setmana, el temps en què, si t’has contagiat, el virus està multiplicant-se per contagiar més fàcilment», ha explicat la viròloga, i ha confiat que el confinament a causa de la neu i l’onada de fred contribueixi a atenuar el nombre de contagis.