Estralls del temporal

Un catamarà amb 75 persones encalla en un moll de les Canàries

El barco va embarrancar en una baixa de la platja a causa de la mala mar i al fort vent per la borrasca ‘Filomena’

Durant la nit es van realitzar les tasques per desencallar el vaixell

4
Es llegeix en minuts

Un catamarà de Fred Olsen amb 59 passatgers i 16 tripulants a bord va encallar ahir a la nit en una baixa de la platja d’Agaete (Gran Canària) quan intentava atracar al moll del Puerto de les Nieves a causa de la mala mar i les fortes ratxes de vent pel pas de la borrasca Filomena per l’arxipèlag. Tots els passatgers estaven en bon estat de salut i ahir a la nit estava previst que el mateix fast-ferri atraqués pels seus propis mitjans, amb el recolzament de dos remolcadors i tres embarcacions de Salvament Marítim, per desembarcar al passatge.

L’accident va passar a dos quarts de deu de la nit. La travessia alBentago Exprés procedent de Santa Cruz de Tenerife havia sigut una mica incòmoda a causa de les males condicions meteorològiques. Carlos Díaz, que esperava la seva dona Paloma Fiestas que viatjava al barco, va explicar que aquesta li havia indicat que el viatge havia sigut mogut, però tampoc una cosa que sortís extremadament del normal en unes condicions com les que hi havia ahir a la nit al nord-oest de Gran Canària.

La tripulació d’aquest mateix barco ja havia tingut complicacions a les cinc de la tarda, quan va atracar en el segon dels intents. En aquesta ocasió va passar pràcticament el mateix. El capità ho va intentar en una primera ocasió. El camioner Cristóbal Valero, que esperava a peu de moll el seu transport, va ser testimoni de la maniobra.

«Va veure que no va poder i va sortir per fora», va indicar. Al segon intent va ser quan va embarrancar. Ho va explicar Carlos Díaz: «Van intentar llançar un cap, el de proa, però no ho van aconseguir». Va ser llavors quan van sortir del moll. «En el segon intent la proa se’n va anar cap a terra» i va encallar, va afegir Díaz, que va afegir que, a dins, els passatgers pràcticament no es van adonar del que havia passat.

No se’n van adonar

No se’n van adonarTampoc des de fora, com van indicar els camioners que esperaven algun dels vuit transports. El catamarà s’havia posat sobre una de les baixes situades davant la platja a causa del fort vent a les condicions del mar, com va indicar Juan Ignacio Liaño, cap de flota de Fred Olsen. En qüestió de minuts un ampli dispositiu es va desplaçar fins allà. Policia Local d’Agaete, Guàrdia Civil, Bombers del Consorci del parc de Gáldar, més d’una desena d’ambulàncies del Servei d’Urgències Canario (SUC), la Creu Roja i una altra de caràcter privat, Policia Canària i el Grup d’Emergències i Salvament del Govern de les Canàries es van posicionar al moll.

Els mariners d’Agaete van sortir a la mar en quatre pesquers per col·laborar amb els recursos. Un d’ells, Manuel Rosario, va indicar que durant el dia no havien pogut sortir a pescar a causa del mal estat de la mar. «Està bastant fort», va declarar. Aquests van aconseguir portar els caps tant de proa com de popa per amarrar-los als norai del moll, amb el qual van aconseguir mantenir assegurat el barco. Així mateix, Rosario va afirmar que totes les persones que eren al Bentago Exprés es trobaven en bon estat i mantenien la tranquil·litat, una circumstància que també va confirmar Carlos Díaz, que va precisar que Fred Olsen havia ofert un sopar als ocupants. Aquests, a mitjanit, havien sigut reunits a popa i, segons Díaz, la naviliera els anava informant en tot moment de com estava la situació.

Rosario, per la seva banda, va apuntar que un dels problemes que es presentava ahir a la nit era que la marea estava baixant, cosa que podria complicar les tasques de recuperació del catamarà al quedar encara més encallat sobre les roques. En aquest sentit, Liaño va informar que el capità havia aconseguit engegar tres dels motors del barco, per la qual cosa s’esperava que durant la matinada el catamarà atraqués al moll del Puerto de les Nieves pels seus propis mitjans. Allà s’esperava descarregar els 27 vehicles i 8 camions que anaven a la zona de càrrega, així com avaluar els danys per procedir als seus trasllat fins al Puerto de La Luz on es procediria a portar a terme les tasques si fos precís.

Notícies relacionades

Allà s’hi van desplaçar dos remolcadors i les tres embarcació de Salvament Marítim –Guardamar Polimnia, Salvamar Nunki i Miguel de Cervantes–, que si bé al principi s’anaven a encarregar d’evacuar tots els passatgers, finalment es va decidir que fos el mateix Bentago Exprés el que pels seus propis mitjans arribés fins al dic amb el seguiment dels barcos de recolzament, ja que comptava amb potència als motors per atracar al moll del Puerto de les Nieves, segons va indicar el Cabildo.

La naviliera va informar ahir a la nit que la línia Agaete - Santa Cruz de Tenerife anava a operar avui des de Las Palmas de Gran Canària.