fred polar

Rècord de temperatura mínima mai registrada a la península Ibèrica: -34,1°C al Pirineu català

Aquest dimecres totes les comunitats autònomes, tret de les Canàries, es troben en alerta per fred o neu, amb risc

Rècord de temperatura mínima mai registrada a la península Ibèrica: -34,1°C al Pirineu català
2
Es llegeix en minuts

L’estació meteorològica del Clot de la Llança, al Parc Natural de l’Alt Pirineu ha registrat la temperatura més baixa, -34,1 graus sota zero, mai anotada a Espanya.

I és que una massa d’aire àrtic s’ha instal·lat a sobre de la península Ibèrica i ha deixat els termòmetres sota zero.

Aquest dimecres totes les comunitats autònomes, tret de les Canàries, es troben en alerta per fred o neu, amb risc important a Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya i Múrcia, tot i que es preveu que l’entrada de la borrasca ‘Filomena’ demà empitjori la situació.

Aquest dia de Reis ‘Filomena’ portarà una massa d’aire molt fred, nevades i temperatures mínimes entre 3 i 4 graus més baixes, que precedeixen, al que podria ser a partir del dijous, un dels episodis de neu més extensos dels últims anys.

Segons adverteix l’Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet), avui la borrasca provocarà temporal de vent, mar i fortes pluges a les Canàries, que s’estendran a la tarda al sud peninsular, Ceuta –en alerta taronja a partir de les 18:00 hores– i l’àrea Mediterrània. 

A l’interior de la Península es preveuen nevades copioses en cotes relativament baixes, a partir de 500 a 700 metres, principalment a zones de l’interior del sud-est, que s’estendran i intensificaran durant dijous i divendres a àmplies àrees del centre i est peninsular.

Andalusia és la comunitat que més avisos aglutina aquest dimecres, ja que als de neu i fred també suma alerta per pluja i mala mar, situació que es complicarà amb risc important a partir de les 18:00 hores.

Avui l’Aemet preveu temperatures mínimes de fins a 11 graus sota zero a la serralada cantàbrica a la zona de Lleó i de -10 al Pirineu d’Osca, a Albarrasí i Jiloca (Terol), a la Ibérica a Burgos, al sistema Central de Segòvia i d’Àvila, al nord-est de la Serranía de Conca, a la Serra Nord de Guadalajara, a la zona de Sanabria (Zamora) i al nord-oest del Pirineu de Girona, del Pirineu de Lleida i de la Vall d’Aran (Lleida).

A més, es preveuen acumulacions de neu en 24 hores de fins a 20 centímetres a partir de 1.000 metres a la zona de Cazorla i Segura a Jaén, i de 10 centímetres a la vall de l’Almanzora i Los Vélez a Almeria i a Guadix i Baza (Granada), tot i que la cota de neu ascendirà des de 800-1.000 metres als 1.000-1.200 metres. 

Notícies relacionades

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha activat els mitjans necessaris per fer front a les nevades d’aquests dies i disposa de 488 equips llevaneus i una capacitat d’emmagatzemament de 69.483 tones de fundents. 

D’altra banda, la Direcció General de Trànsit recorda als ciutadans que s’hagin de desplaçar per carretera la conveniència de planificar prèviament el viatge abans de sortir i consultar el pronòstic meteorològic i l’estat de la circulació a la xarxa viària, tot i que recomana evitar els desplaçaments per carretera a les zones afectades pels avisos.