Aire àrtic

Catalunya registra temperatures polars de fins a -12ºC

La borrasca ‘Filomena’ deixarà nevades copioses a l’interior peninsular almenys fins diumenge

2
Es llegeix en minuts

Temperatures mínimes polars, amb fins a -11,9ºC registrades a l’aeròdrom de Das, a la Cerdanya gironina, han congelat gairebé tot Catalunya, en una onada de fred que s’espera que es prolongui fins dissabte.

Les temperatures mínimes més severes registrades a Catalunya, sense comptar les mesures als cims del Pirineu, amb més de -20ºC, han sigut a Das (-11,9ºC), El Pont de Suert (-10,4ºC), Puigcerdà (-9,4ºC), Guardiola de Berguedà (-9,1ºC), Molló (-8,6ºC), Sant Pau de Segúries (-8,6ºC), la Seu d’Urgell (-8,4ºC) o Castellar de n’Hug (-8,1ºC).

En algunes localitats del litoral, sobretot de la província de Girona, s’han registrat mínimes que no s’anotaven des de feia una dècada.

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que aquesta llengua d’aire fred es mantindrà en els pròxims dies i que, en cas de produir-se precipitacions, aquestes podrien ser en forma de neu en punts per sota de 200 metres d’altura, fins i tot al litoral, sobretot de cara a aquest divendres.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha emès un avís especial, en què bateja com a ‘Filomena’ el temporal de vent, mar i pluges que afectarà les Canàries, Ceuta i el sud d’Andalusia fins divendres i per les nevades copioses que s’estendran a l’interior peninsular almenys fins diumenge.

Segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el ‘Filomena’, que s’anirà desplaçant a l’est, aquest dimecres se situarà al nord de les Canàries i penetrarà a la Península i les Balears en els dies següents.

Com a conseqüència de l’acostament del ‘Filomena’, des de dimecres es registrarà un temporal de vent, mar i precipitacions, primer a l’arxipèlag canari i, posteriorment, al sud peninsular, Ceuta i l’àrea Mediterrània.

L’Aemet adverteix que es produiran nevades en cotes molt baixes en àmplies zones de l’interior peninsular, fruit de la interacció del flux d’aire molt humit i relativament càlid amb la massa d’aire fred en nivells baixos que hi ha present des de fa un parell de setmanes.

A les Canàries, el temporal s’intensificarà durant dijous i divendres, amb ratxes de vent molt fortes, amb valors de 70-80 quilòmetres per hora de forma generalitzada, que augmentaran a 90-100 km/h a mitjanies i cimeres i fins i tot a 120 km/h als cims de Tenerife.

Al sud peninsular i Ceuta les precipitacions intenses començaran dimecres a la tarda i s’estendran durant els dies següents a pràcticament tota la Península i a les Balears.

Al sud d’Andalusia, especialment a les províncies de Cadis i de Màlaga, i a Ceuta, es produiran pluges intenses, molt fortes i/o persistents, acompanyades de ratxes de vent molt fortes.

A l’interior peninsular, les nevades copioses es registraran en cotes a partir de 500-700 metres aproximadament des de dimecres a la tarda, en zones de l’interior sud-est de la Península i s’estendran i intensificaran, durant dijous i divendres, en àmplies àrees del centre i est peninsular.

Notícies relacionades

Durant divendres, probable dia àlgid de l’episodi, la cota de neu descendirà als 200-400 m.

El cap de setmana, amb el desplaçament de la borrasca cap al nord, les precipitacions de neu aniran afectant cada vegada zones més septentrionals, segons l’Aemet.