La pandèmia a Catalunya

Argimon es dona tres setmanes de termini per decidir si es tanquen les escoles

El secretari de Salut Pública augura que en aquell període la situació serà «molt pitjor»

Admet que l’app Radar Covid de rastreig de positius encara no s’ha posat en marxa

zentauroepp55291529 el secretari de salut  josep maria argimon  el 6 d octubre d201008210736

zentauroepp55291529 el secretari de salut josep maria argimon el 6 d octubre d201008210736 / Miquel Codolar

3
Es llegeix en minuts

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha dit que el Govern es dona tres setmanes de termini per veure si l’evolució de la pandèmia a Catalunya permet mantenir les escoles obertesel curs es reprèn aquest dilluns després de les vacances de Nadal– o bé cal tancar-les. «Si en tres setmanes no podem tenir les escoles obertes, tancarem», ha afirmat després d’avisar que la previsió és que la situació epidemiològica empitjori en les pròximes setmanes. «En tres setmanes estarem molt pitjor», ha augurat.

En una entrevista aquest divendres en el programa ‘Aquí, amb Josep Cuní’ de la SER Catalunya, Argimon ha defensat la decisió d’obrir les escoles el dia 11, però ha apuntat que si d’aquí tres setmanes la situació empitjora, Salut prendrà «les mesures que hagi de prendre». «Hem d’intentar-ho [obrir les escoles]. I si d’aquí tres setmanes no ho podem fer, replegarem», ha dit. El secretari de Salut Pública ha apuntat que les veus que criden a no obrir les escoles ja demanaven el mateix al setembre: «Si els haguéssim fet cas, les escoles no haurien obert» i ha afegit que, tot i que la incidència actual del virus és molt alta, «encara no s’ha arribat a les xifres del pic de la segona onada, en la qual els centres escolars van estar oberts».

Fa dies que diversos científics catalans i sindicats de professors demanen al Govern que es replantegi la decisió d’obrir les escoles el dia 11. Per contra, la Societat Catalana de Pediatria ha reclamat que els alumnes puguin seguir el curs escolar de manera presencial, ja que l’evidència actual i les publicacions científiques en relació amb el coronavirus «així ho avalen». En un comunicat, ha defensat que la transmissió és «molt més alta» dins del nucli familiar que dins de les aules i que els menors no són el motor que impulsa la pandèmia de Covid-19. Els pediatres catalans han demanat que els entorns educatius continuïn oberts i que la decisió de tancar les escoles per controlar la pandèmia sigui «l’últim recurs per l’impacte negatiu que té sobre la salut» dels menors.

Argimon també s’ha referit a l’app Radar Covid anunciada per fer el rastreig de positius i dels seus contactes i ha admès que encara no s’ha posat en marxa. «És un ‘intríngulis’ complicat, és sottogoverno», ha assenyalat.

Notícies relacionades

En l’entrevista, Argimon ha remarcat que comença a ser preocupant el nombre d’ingressats a les ucis, per la qual cosa no ha descartat que les restriccions anunciades per la Generalitat s’allarguin més enllà dels 10 dies previstos inicialment. «Hem vist que quan hem aplicat les mesures, que són doloroses, la infecció ha baixat, i quan obrim, la infecció puja. El que sí que és difícil d’acceptar és que hem d’abaixar el nostre ritme», ha afegit. Ha insistit en la idea que «d’aquí tres setmanes estarem molt pitjor».

Sobre la campanya de vacunació a Catalunya, Argimon ha argumentat que ha anat més lenta perquè «les neveres no havien arribat», i ha dit que no sap per què el transport es fa amb camió i no amb avió. Ha admès que l’organització era millorable: «Improvisació no, el que sí que li admeto és que la manera com hem organitzat els equips no és la millor manera i és el que estem rectificant», i ha afirmat que aquest és un projecte que durarà un any i li sembla exagerat que es digui que és un caos tres dies després de començar.