La lluita contra la pandèmia

Aragonès urgeix al Govern a fer obligatori el teletreball

«Si no s’atreveix a fer-ho o no sap com fer-ho, que ens passi les competències i ho farem nosaltres», afirma

El vicepresident considera la mesura imprescindible per frenar la mobilitat i contenir el coronavirus

2
Es llegeix en minuts

El vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, apressa el Govern central a dictar l’obligatorietat del teletreball de forma immediata per a aquelles professions que puguin portar-se a terme en remot i, en cas de no «atrevir-se a fer aquest pas», a transferir-li les competències.

En una entrevista amb Efe, Aragonès considera que aquesta mesura s’hauria d’haver pres «fa setmanes» i apunta que si s’aconseguís elevar el percentatge de teletreball «des del 8 o 10% actual a un 30 %», es podria reduir la mobilitat i evitar algunes de les restriccions d’activitat preses per frenar la pandèmia.

El vicepresident recorda que tot i que a Catalunya es va pactar amb els agents socials potenciar al màxim el teletreball, «qui té la competència per dictar aquesta obligatorietat és l’Estat». «És una mesura que s’ha d’implementar ja [...]. O ho fa el Govern de l’Estat o, si no s’atreveix a fer-ho o no sap com fer-ho, que ens passi les competències i ho farem nosaltres, però és absolutament imprescindible, perquè si podem avançar en el teletreball ens estalviarem restriccions en altres sectors», ha insistit.

Tres demandes a Sánchez

Aquesta és una de les tres demandes principals que Aragonès avança que traslladarà al president del Govern, Pedro Sánchez, de cara a aquesta fase d’evolució de la pandèmia.

Aragonès, que a l’octubre va escriure una carta al president del Govern demanant mesures econòmiques contundents en recolzament de sectors especialment perjudicats per la pandèmia, ara reclama a l’Executiu central tres mesures bàsiques: l’obligatorietat del teletreball, que els erto s’estenguin més enllà de finals de gener i que les seves prestacions s’abonin sense demores, i que hi hagi «ajudes directes» a empreses i altres col·lectius perjudicats.

I és que, després d’haver adoptat noves restriccions que estaran en vigor entre el 7 i el 17 de gener, el Govern va anunciar 36 milions en ajudes per als sectors afectats, i Aragonès demana al Govern de l’Estat que actuï en conseqüència i no faci «abandó de funcions».

Model europeu d’ajudes

Notícies relacionades

Segons el parer del vicepresident del Govern, l’Executiu de Pedro Sánchez no pot limitar-se a prendre mesures fiscals o tributàries per a sectors com l’hostaleria o la restauració, sinó que ha de concedir «ajudes directes», igual que altres països europeus. «Hauríem d’anar a un model europeu, a ajudes equivalents al 70 o 80% de la facturació [d’un negoci]. La línia principal que s’ha seguit en els últims mesos a la figura dels erto. El que s’ha aportat s’hauria de complementar fins a compensar aquestes caigudes de la facturació», afirma Aragonès.

En aquesta línia, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia assegura que «Catalunya no és Alemanya, però si fos un Estat independent tindríem els recursos per poder fer front a les pèrdues de facturació dels sectors afectats». En aquesta línia, xifra en 831 milions les ajudes directes habilitats pel Govern el 2020 per compensar els tancaments d’activitat forçats per la pandèmia, i reclama que «l’Estat també posi de la seva part» per pal·liar els efectes d’aquesta crisi.