Identificada al Regne Unit

Pfizer i Moderna proven les seves vacunes contra la nova soca del coronavirus

BioNTech assegura que podria produir en sis setmanes una nova versió de l’antídot, adaptat a la variant britànica

2
Es llegeix en minuts

Pfizer i Moderna estan provant les seves vacunes contra el coronavirus per veure si funcionen contra la nova soca que s’ha identificat al Regne Unit i altres països, segons comunicats de les companyies publicats a la CNN.

«Basant-nos en les dades que tenim fins ara, esperem que la immunitat induïda per la vacuna Moderna protegeixi contra les variants recentment descrites al Regne Unit; realitzarem proves addicionals en les pròximes setmanes per confirmar aquesta expectativa», recull el document de Moderna.

Per la seva banda, Pfizer ha informat en el mitjà nord-americà que ara està «generant dades» sobre les mostres de sang de les persones immunitzades amb la seva vacuna «són capaces de neutralitzar la nova soca del Regne Unit».

Mentrestant, BioNTech, soci col·laborador de Pfizer, ha anunciat que podria produir en un període de sis setmanes una modificació de la seva vacuna per adaptar-la a aquesta mutació del virus. «Però això és una consideració purament tècnica», ha comentat aquest dimarts el cap de BioNTech, Ugur Sahin.

El dirigent de la companyia ha precisat que no es tracta només de qüestions tècniques, sinó també de com les autoritats reguladores qualificarien aquesta modificació. En qualsevol cas, ha assegurat que és «molt probable» que la vacuna que ja s’ha produït també funcioni contra la nova variant. «La plataforma de la vacuna anterior no es veuria afectada en cas que es desenvolupés més», ha afegit el director mèdic i cofundador de BioNTech, Ozlem Tureci.

En aquest cas, la qüestió seria fins a quin punt les autoritats acceptessin com a base les dades de seguretat i eficàcia ja presentades per a la vacuna actual, malgrat tractar-se d’una nova modificació. Això, al seu torn, influiria en la durada d’un possible procés d’aprovació.

D’altra banda, el director executiu de BioNTech, Sean Marett, ha avançat que les primeres entregues de la vacuna a la Unió Europea poden començar aquest dimecres. A més, ha detallat que a finals d’aquest any els països europeus podrien rebre fins a 12,5 milions de dosis.

Les dosis estan actualment emmagatzemades a la planta de Pfizer, el soci de BioNTech als Estats Units, a Puurs (Bèlgica). Aquí és on les matèries primeres, que es fabriquen a les diverses instal·lacions de producció de BioNTech, es processen i s’omplen.

Segons ha explicat el director financer de BioNTech, Sierk Poeting, les dosis haurien d’estar a cada estat membre de la UE dissabte perquè les vacunacions puguin començar diumenge. Aquesta és la previsió que també té la Comissió Europea.

Notícies relacionades

El president de l’organisme alemany de lluita contra la Covid-19 l’Institut Robert Koch (RKI), Lothar Wieler, ha comentat que la nova variant és aparentment molt més comuna al Regne Unit que altres soques. «Això podria ser perquè és més infecciosa, però no necessàriament ha de ser així. Encara no podem avaluar clarament la importància de la variant per al que està passant», ha precisat.

Quant a la importància de la variant en la vacuna, Wieler ha esgrimit que «totes les dades conegudes fins ara suggereixen que la protecció proporcionada per la vacunació no està restringida si aquesta variant s’estén més enllà».