Avenç de la pandèmia

Europa tanca les seves portes al Regne Unit per la propagació de la nova soca del coronavirus

  • Itàlia s’afegeix a Bèlgica i els Països Baixos en la suspensió de vols amb el país britànic
  • França i Alemanya també estudien la mesura, mentre que Espanya demana una resposta conjunta de la UE
  • Nova soca del coronavirus: ¿Què sabem i què no sabem de la variant del Regne Unit?
(FILES) This file photo taken on October 27  2017 shows a British Airways airplane waiting on the runway with the towers and buildings of London s Canary Wharf financial district in background before taking off at London City Airport in London  - Germany is considering banning flights from Britain and South Africa to prevent the spread of new  more infectious coronavirus strain circulating in the two countries  a source close to the German health ministry told AFP on Sunday  December 20  2020  (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS   AFP)

(FILES) This file photo taken on October 27 2017 shows a British Airways airplane waiting on the runway with the towers and buildings of London s Canary Wharf financial district in background before taking off at London City Airport in London - Germany is considering banning flights from Britain and South Africa to prevent the spread of new more infectious coronavirus strain circulating in the two countries a source close to the German health ministry told AFP on Sunday December 20 2020 (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS AFP) / DANIEL LEAL-OLIVAS

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Fins a l’1 de gener del 2021 no tindrà lloc la desconnexió total entre el Regne Unit i la Unió Europea, una vegada expiri el període transitori cap al Brexit, però la nova soca de coronavirus, que ha obligat Boris Johnson a decretar el confinament de Londres i del sud-est d’Anglaterra, ha desencadenat totes les alarmes a la Unió Europea i ha portat diversos Estats membres a tancar la porta de forma immediata al Regne Unit, amb el bloqueig de les comunicacions per terra, mar i aire, per evitar la propagació del virus al continent europeu i amb això una tercera onada molt més contagiosa.

A la decisió adoptada pels Països Baixos s’hi han afegit aquest diumenge Bèlgica i Itàlia, mentre que Alemanya o Irlanda es preparen per adoptar mesures similars. Espanya, per la seva part, ha demanat a la Unió Europea una resposta coordinada, tot i que si no es produeix s’afegirà al tancament aeri. De moment, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha convocat aquest diumenge una videoconferència amb les capitals europees per abordar l’evolució del virus, la nova soca i les possibles mesures, segons han anunciat fonts europees.

«Com a mesura de precaució Bèlgica ha decidit que a partir de mitjanit i durant 24 hores els vols i trens procedents del Regne Unit seran suspesos. És una mesura de precaució i reexaminaran més tard si són necessàries mesures addicionals», ha explicat aquest diumenge el primer ministre belga, Alexander De Croo, que ha convidat totes les persones que tornin de l’altre costat del canal de la Mànega a posar-se en autoaïllament i actuar amb extremada prudència per evitar que la nova soca es propagui al país.

També Itàlia ha comunicat aquest diumenge la decisió de restringir les connexions aèries amb el territori britànic. «Com a govern tenim el deure de protegir els italians i per aquesta raó, després d’haver avisat el Govern britànic, estem a punt de firmar una mesura amb el ministre de Sanitat per suspendre els vols amb la Gran Bretanya», ha anunciat el ministre d’exteriors, Luigi di Maio.

Països Baixos, primer país a tancar

El primer país en adoptar les noves mesures restrictives van ser aquest dissabte passat els Països Baixos que, des de les sis del matí d’aquest diumenge han suspès totes les connexions aèries amb el Regne Unit, després de la recomanació de l’institut de salut pública holandès de limitar al màxim possible els moviments entre els dos països. La mesura estarà en vigor fins a l’1 de gener com a molt tard, llevat que les autoritats holandeses decideixin limitar o estendre la prohibició.

«El govern està seguint de prop l’evolució a l’estranger i considerant mesures addicionals respecte a altres modes de transport. En els pròxims dies, juntament amb altres Estats membres, Holanda explorarà la possibilitat de limitar encara més el risc que la nova soca sigui portada del Regne Unit», ha indicat en un comunicat l’Executiu que lidera Mark Rutte, que també ha suspès les connexions ferroviàries a través de la línia Eurostar que cobreix el trajecte Londres-Brussel·les-Rotterdam-Amsterdam.

Les autoritats holandeses van detectar a principis de desembre una mostra de la variant contagiosa detectada al Regne Unit, que les autoritats ja estan investigant i que, segons el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC) s’hauria detectat també a Dinamarca i Bèlgica. «A l’espera de més detalls i d’una claredat més gran sobre la situació al Regne Unit, l’Institut de Salut Pública ha recomanat al Govern limitar tant com sigui possible el risc d’aquesta nova soca», assenyala l’Executiu de Rutte.

Alemanya es prepara

Notícies relacionades

Alemanya, segons ha confirmat el portaveu adjunt del Govern, també té intenció de restringir els viatges amb el Regne Unit i Sud-àfrica. «El reglament s’està redactant» i «el Govern federal està en contacte amb els seus socis europeus», ha indicat. Segons el diari alemany Bild, l’Executiu d’Angela Merkel, que té previst parlar aquest diumege amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, és partidari de suspendre tots els vols entre el Regne Unit i el territori continental europeu des d’aquesta mitjanit al menys fins al 6 de gener. Segons fonts citades pel mateix diari, la decisió podria incloure excepcions per evitar que els ciutadans europeus es quedin aïllats en territori britànic durant el període del tancament.

Letònia, segons ha confirmat el primer ministre, Kriskanis Karins, també podria adoptar noves restriccions aquest mateix diumenge i el mateix Àustria, segons l’agenda de premsa austríaca. La coalició de govern d’Irlanda, per la seva part, estudia la suspensió de tota mena de connexions amb el Regne Unit tot i que es mantindrien excepcions per als treballadors transfronterers i el proveïment de béns. La decisió també podria anunciar-se aquesta nit, segons la cadena RTE.

Temes:

Coronavirus