El Regne Unit afirma que la nova soca de coronavirus està «fora de control»

  • «És una malaltia mortal i hem de controlar-la, la qual cosa és més difícil amb aquesta nova variant», diu el ministre de sanitat
  • L’Executiu renya els ciutadans que han optat per sortir en massa de Londres per evitar el confinament
2
Es llegeix en minuts

El ministre de sanitat britànic, Matt Hancock, ha reconegut aquest diumenge que la nova soca de coronavirus detectada a Anglaterra està «fora de control» i per això el Govern ha hagut d’actuar «ràpidament i amb decisió», en referència al confinament imposat a Londres i el sud-est del país. Segons les dades obtingudes fins ara, la nova soca no és més greu, però sí que es propaga més ràpidament.

«És una malaltia mortal i hem de controlar-la, la qual cosa és més difícil amb aquesta nova variant», ha afirmat Hancock en una entrevista amb la cadena britànica Sky News. «Tothom, en particular els qui viuen en regions designades Nivell 4 s’han de comportar com si tinguessin el virus. Aquesta és l’única manera de poder recuperar el control», ha afegit.

En aquest sentit, Hancock ha recordat que els casos s’han «disparat» en els últims dies. El país s’enfronta a «un moment molt difícil de controlar fins que arribi el desembarcament de la vacuna», ha advertit.

Mesos difícils

Hancock ha especificat que fins a les 20 hores de dissabte havien sigut vacunades 350.000 persones. «Tirarem endavant però ens esperen mesos difícils», ha dit.

A més, ha qualificat d’«absolutament irresponsable» l’èxode protagonitzat durant la vigília per milers de persones que van decidir abandonar Londres i el sud-est d’Anglaterra tot just conèixer la declaració de confinament per a les dues zones pel repunt dels casos de coronavirus per una nova soca de contagi accelerat.

Aquest diumenge Londres i el sud-est del país han despertat en l’anomenat ‘nivell 4’, un que tanca efectivament les zones afectades, obliga els residents a quedar-se a casa tret d’excepcions limitades, tanca les instal·lacions d’oci i serveis no essencials, i imposa la feina des de casa tret de circumstància inapel·lable, segons el primer ministre.

Tot i que en principi la durada inicial estipulada és de dues setmanes, aquestes restriccions es revisaran el 30 de desembre, dia en què el Govern es pronunciarà sobre una possible extensió per salvar, en la mesura possible, l’última setmana de Nadal.

24 hores de Nadal

Així mateix, pel que fa a la resta del país, el primer ministre ha reduït significativament els cinc dies nadalencs en què tenia previst flexibilitzar les restriccions fins ara vigents, i que ara es limitarà a només 24 hores.

Notícies relacionades

L’oposició ha recordat que en un primer moment, el primer ministre, Boris Johnson, va anunciar una relaxació de les restriccions coincidint amb el Nadal, però que ha hagut de fer marxa enrere davant el repunt de casos.

«Una vegada i una altra som testimonis del mateix patró: un primer ministre que rebutja les proves, que ridiculitza i es burla de les preocupacions, que titubeja i retarda la decisió i que finalment canvia d’idea a l’últim minut», ha afirmat la portaveu d’Exteriors del Partit Laborista, Lisa Nandy. «Això no pot seguir així», ha reblat.