a les portes d’una nova onada de la Covid

La tercera onada: els 21 dies en què ens juguem la vida

  • El Govern confirma la marxa enrere en la desescalada i aplicarà noves restriccions de mobilitat, aforament i reunions
  • El pla afecta sobretot l’hostaleria, que podrà obrir en dues franges horàries i que qualifica les mesures de «declaració de guerra»  
BARCELONA 17 12 2020 Sociedad  Bares  restaurantes y terrazas abiertas  en el barrio de Gracia  En la foto la terraza del Cafe del Sol   FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 17 12 2020 Sociedad Bares restaurantes y terrazas abiertas en el barrio de Gracia En la foto la terraza del Cafe del Sol FOTO de RICARD CUGAT / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Ja fa una setmana que els indicadors sobre la Covid-19 a Catalunya van començar a dibuixar un preocupant repunt de casos. Així que aquest divendres, en vigílies de les vacances de Nadal, la Generalitat va anunciar un pas enrere en el pla de desescalada. A partir de dilluns comencen 21 dies més de restriccions, tot i que menys severes del que els experts haurien desitjat. Les restriccions afecten sobretot el sector hoteler, que apujarà la persiana amb noves limitacions horàries i d’aforament.

«No serà el Nadal que volíem. Però no anem bé. I davant la constatació de l’augment de contagis, el Govern ha decidit actuar: s’ha de frenar la Covid com sigui. Costi el que costi», va expressar el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, com a preàmbul a les restriccions anunciades aquest divendres.

A partir del 21 de desembre i fins a l’11 de gener, amb algunes excepcions per als dies festius, les restriccions de mobilitat, aforament i reunions s’imposen a tot Catalunya. L’objectiu, frenar l’augment de contagis que des de fa dies esbossen un repunt en la corba de la pandèmia.

Les dades parlen clar. Només ahir es van diagnosticar 2.252 casos més de Covid-19 a Catalunya. En l’última setmana, el balanç va ser de gairebé 10.000 persones infectades. Aquestes xifres reflecteixen els contagis que es van produir durant el pont de la Constitució. Com ja és habitual en aquests mesos de pandèmia, els moments d’oci solen venir acompanyats d’un relaxament de les mesures. I és aquí on el virus aprofita per tornar a brollar.

Tendència ascendent

Així que ara com ara no preocupen tant les xifres actuals, sinó la tendència ascendent que segueixen. Una cosa que podria empitjorar després de les festes de Nadal, quan tindran lloc més trobades socials de curta distància. Als EUA, on fa tan sols unes setmanes se celebraven els tradicionals retrobaments d’Acció de Gràcies, s’ha tornat a superar un rècord de contagis i morts. Dijous es van registrar 250.458 infeccions noves i 3.784 morts per Covid. És l’escenari que s’intenta evitar a Espanya, on diverses comunitats autònomes han endurit les restriccions de cara a aquestes festes.

El pla de Catalunya per frenar l’augment de contagis se centra sobretot en el sector hoteler. A partir de dilluns, bars i restaurants només podran obrir per servir esmorzars i dinars. L’hostaleria podrà apujar la persiana en dues franges horàries. Amb limitacions d’aforament d’un 30% a l’interior. I amb una normativa més estricta sobre l’ús de mascaretes.

L’hostaleria catalana, un sector ja cremat després de mesos de tancaments i restriccions, es va manifestar en contra de la decisió presa pel Govern. El Gremi de Restauració de Barcelona va qualificar les mesures de «declaració de guerra». I la patronal va esgrimir que «el funcionament intermitent dels bars i els restaurants durant 4,5 hores al dia és radicalment inviable i equival a un nou tancament». L’hostaleria no només lamenta la duresa de les mesures. També retreu la falta d’ajuts a un dels sectors més afectats per les restriccions.

Ningú s’esperava un Nadal així. Però la pandèmia de Covid-19 continua perfilant un panorama preocupant a pràcticament tot el món. Alemanya, Holanda, el Regne Unit, França i Itàlia també han anunciat aquests dies un enduriment de les mesures davant el virus. A Alemanya, Angela Merkel va anunciar el tancament de totes les activitats no essencials a partir d’aquest dimecres i com a mínim fins al 10 de gener. Allà, la previsió és que la majoria de les mesures segueixin vigents fins que es forgi una immunitat de grup d’entre el 60% i el 70% de la població.

Catalunya encara aquestes dates amb «mesures com més quirúrgiques millor, sense recórrer a decisions extremes», va assenyalar el vicepresident Aragonès. La consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre que el seu departament havia aconsellat actuacions «més restrictives», però que el Govern ha «de contemplar l’equilibri» entre l’emergència sanitària i l’economia.

Notícies relacionades

L’Executiu català va acordar mantenir el toc de queda i el tancament perimetral de l’autonomia. Amb excepcions per als dies més assenyalats, quan es retardarà el toc de queda i es podran reunir fins a 10 persones (de dues bombolles de convivència) per als dies festius.

Un últim esforç

Ara com ara, amb uns indicadors en vermell sobre la taula, en l’horitzó s’entreveu una tercera gran onada de contagis que podria arribar al gener. Fa ja setmanes que els científics i els sanitaris demanen a l’uníson un últim esforç per seguir al peu de la lletra les mesures de prevenció davant el virus. El 27 de desembre començarà la campanya de vacunació contra la Covid. I a poc a poc s’anirà veient la llum al final del túnel. n