La lluita contra la pandèmia

Catalunya retalla els horaris de bars i restaurants, les reunions familiars i la mobilitat durant el Nadal

Les mesures estaran en vigor del 21 de desembre a l’11 de gener amb algunes excepcions per als dies festius

Els Mossos inspeccionaran els locals d’obertura al públic per garantir que compleixen les mesures de seguretat

  • Les reunions seran de màxim 6 persones excepte en els dies festius nadalencs, que seran de 10 i de dues bombolles

  • Bars i restaurants podran obrir per servir esmorzars i dinars i, si fan menjar per emportar, sopars

  • La mobilitat passa a ser comarcal excepte per anar a segones residències, cases de familiars o hotels amb reserva

4
Es llegeix en minuts

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, han donat compte a primera hora d’aquest divendres de les noves restriccions a Catalunya de cara a les festes Nadal per l’augment de casos de Covid-19. Unes restriccions que suposen una marxa enrere en el pla de desescalada inicial i que s’han concentrat en bars i restaurants. Aquests han vist limitats els seus horaris i condicions d’obertura i, a més, seran objecte d’inspeccions dels Mossos per assegurar que compleixen les mesures de seguretat. La restauració ha acusat el Govern de «declarar la guerra» al sector.

Una de les noves mesures afecta les reunions de familiars i amics. Aquestes reunions seran de 6 persones com a màxim. No obstant, els dies festius de Nadal (24, 25 i 26, 31, 1 i 6) hi ha excepcions: màxim de 10 persones corresponents a només 2 bombolles de convivència.

Un altre canvi: la mobilitat. Seguim en tancament perimetral de Catalunya amb l’excepció de visites a familiars i pròxims i per motius laborals. En aquests casos, es podrà entrar i sortir. Així, qui vingui de fora de Catalunya per visitar els seus familiars per Nadal podrà fer-ho. Una vegada aquí s’haurà de mantenir en la seva comarca.

Dins de Catalunya, queda restringida a l’àmbit comarcal fins a l’11 de gener, durant tota la setmana. Una altra excepció: una bombolla de convivència es podrà desplaçar de la seva comarca a una altra on tingui la segona residència o on visqui un familiar o on tingui una reserva hotelera. Però només la bombolla de convivència.

Una altra excepció és que es permet la mobilitat entre la comarca de l’Alt Urgell (Lleida) i Andorra com si fossin una única comarca.

Es manté el confinament nocturn. Excepcions: la nit del 24 i la nit del 31, fins a les 01.00 hores, i la nit de Reis, a les 23.00 hores.

Limitacions en bars i restaurants

Tercer canvi: Les afectacions als sectors econòmics: Bars i restaurants podran obrir per servir esmorzars i dinars. Ho podran fer en dues franges horàries: de les 07.30 h a les 09.30 h i de les 13.00 h a les 15.30 h. Els que facin menjar per emportar podran servir sopars de les 19.00 a les 22.00 hores i fins a les 23.00 hores si tenen entrega a domicili. L’aforament màxim serà d’un 30% a l’interior i amb un màxim de 4 persones (6 si són d’una mateixa bombolla de convivència). Amb ús obligatori de mascareta excepte quan s’estigui menjant o bevent.

Els comerços continuaran oberts amb les mateixes limitacions que fins ara. Novetat: Tanquen gimnasos i locals de restauració situats als centres comercials.

Gimnasos: mascareta i sense activitats d’alta intensitat

Les activitats esportives i gimnasos es mantindran, però amb ús de mascareta. Per tant, les activitats d’alta intensitat que no es poden fer amb mascareta, queden prohibides. Si les activitats són a l’aire lliure, no es requerirà mascareta i es podran fer com fins ara.

Les mesures entraran en vigor el 21 de desembre fins a l’11 de gener amb algunes excepcions per als dies festius. El dilluns 28 de desembre es revaluarà la situació i les mesures.

El Govern ha encarregat un pla d’inspecció dels locals d’obertura al públic per garantir que compleixen les restriccions. Això significa que agents dels Mossos faran inspeccions per comprovar que es compleixen les mesures de seguretat. Aquesta era una exigència de Salut a Interior per evitar el tancament de bars i restaurants.

La resolució s’aprovarà aquest mateix divendres per a la seva publicació immediata en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

«Mesures el més quirúrgiques possible»

«No suposen una tornada al punt 0 però sí una reducció d’aforaments, horaris i mobilitat, que serà comarcal. És un pas enrere, certament», ha començat Aragonès. «No serà el Nadal que volíem, no podrà ser. No anem bé. I davant la constatació de l’augment de contagis, el Govern ha decidit actuar: cal frenar la Covid com sigui, costi el que costi». «Hem volgut que les mesures siguin el més quirúrgiques possibles, sense recórrer a mesures més extremes», ha afegit, expressant la seva confiança que aquestes seran suficients.

Notícies relacionades

Aragonès ha recordat que hi ha països europeus que també estan fent passos enrere: Alemanya, Holanda, Regne Unit o França. Ha apel·lat una vegada més a la responsabilitat ciutadana.

La compareixença, prevista per a aquest dijous, es va posposar a última hora per falta d’acord entre els socis de Govern sobre el tancament de bars. Salut (en mans d’ERC) exigeix a Interior (JxCat) més vigilància per no tancar la restauració. Aquesta exigència ha sigut inclosa en les noves restriccions amb el pla de vigilància de locals anunciat per Aragonès.