«Ja m’he vacunat i no tinc cap por»

  • Paula González Diéguez és infermera, treballa al Regne Unit i ja ha rebut la primera dosi de l’antigen de Pfizer
  • No ha tingut cap efecte secundari i no es relaxarà aquest Nadal perquè encara pot «ser portadora»
Paula G  Dieguez  enfermera de Reino Unido vacunada foto cedida

Paula G Dieguez enfermera de Reino Unido vacunada foto cedida

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Paula González Diéguez (Ourense, 1993) és infermera i treballa al Regne Unit, per la qual cosa ja s’ha vacunat contra el coronavirus. Va passar el confinament a Espanya però a l’octubre va decidir tornar a Londres, on ha treballat cinc anys, perquè li ofereixen millors condicions laborals. No té por de la immunització i passarà un Nadal amb les mateixes mesures de prevenció perquè encara li falta una altra dosi i pot «ser portadora».

¿Per què ha decidit vacunar-se?

Perquè crec que les vacunes són la millor manera per combatre qualsevol virus i sobretot un virus com aquest, que es veu que amb el temps no s’elimina i per erradicar-lo el millor és la vacunació. I no em fa por cap, en absolut.

¿Ha sentit algun efecte secundari?

Cap. L’únic que he sentit és una mica de dolor al braç, però com si m’haguessin posat qualsevol altra vacuna.

Ara que s’ha vacunat, ¿passarà un Nadal diferent de com esperava passar-lo?

No. Penso mantenir la distància social, reduir al mínim les interaccions, seguir amb mascareta, el mateix que fins ara, no canviaré res. En primer lloc perquè no considero que estigui immunitzada fins que al gener em posin la segona dosi i perquè tot i que si jo contrec la malaltia pot ser que no m’afecti, puc ser portadora, per la qual cosa he de seguir com fins ara.

«No he sentit cap efecte secundari, només una mica de dolor al braç»

¿No li preocupa que s’hagi aconseguit una vacuna en tan poc temps?

Al principi òbviament sí, però després si et pares a pensar no em preocupa, perquè s’ha invertit un munt tant en recursos humans, com materials i econòmics només per a una vacuna. Crec que està més que provada i s’ha invertit prou perquè sigui eficaç i segura. El problema és que normalment en investigació gairebé no s’inverteix, per això en altres ocasions es tarda més a aconseguir una vacuna.

¿Animaria els seus col·legues espanyols a vacunar-se quan els arribi el moment?

Per descomptat, cent per cent, és l’única manera de combatre aquest virus, perquè ja estem veient que no és un virus que se’n vagi i la manera d’eliminar-lo és amb la vacunació.

¿Què li diria a les persones antivacunes?

Que mirin enrere i observin les malalties que s’han erradicat, com el xarampió i la pòlio. Crec que hi ha moltíssimes evidències que les vacunes ajuden moltíssim i que gràcies als avenços mèdics podem continuar vivint actualment de forma còmoda i fàcil. I com a sanitària els diria que, si de veritat no volen vacunar-se, que pensin en nosaltres quan agafin un virus, que els cuidarem igualment.

«És dur no poder proporcionar la qualitat assistencial que m’agradaria a l’uci perquè he d’atendre més pacients»

¿Com ha sigut aquests mesos de pandèmia per a vostè?

No m’he adonat del que estàvem vivint, perquè tot ha sigut molt ràpid, m’ha tocat cuidar pacients amb coronavirus a l’uci i ho he fet com si d’una altra cosa es tractés, però ara si miro enrere no vull tornar a allò perquè ha sigut bastant dur, estic cansada mentalment i físicament i desgraciadament estem tornant a tenir gran quantitat de pacients.

¿Què ha sigut el més dur aquests mesos a l’uci?

El no poder proporcionar la qualitat assistencial que m’agradaria perquè al tenir tants pacients i haver de cuidar-ne més de dos, moltes vegades no pots donar el cent per cent. Normalment al Regne Unit només n’atenem un i ara de vegades hem de dividir-nos entre tres pacients molt malalts. I també és molt dur veure entrar un pacient molt malalt però que encara et parla i haver d’explicar-li pel que passarà, adormir-lo i moltes vegades aquesta persona no desperta i haver de comunicar la seva mort a la família.

¿Per què està treballant al Regne Unit?

Per les condicions laborals que existeixen. Tinc un contracte indefinit, estic sempre a la mateixa unitat, l’uci, em paguen la formació i puc triar els meus torns, res a veure amb el que tenim a Espanya.

¿Què opina de la gestió que ha fet Espanya de la pandèmia davant la gestió del Regne Unit? 

Espanya ho ha gestionat bastant bé, és una cosa que ens va venir de sobte, que no sabíem les seves dimensions i ho ha fet bastant bé. Per exemple, amb l’ús obligatori de la mascareta, que és el més diferent amb el Regne Unit, perquè aquí no és obligatori, només en espais tancats, però hi ha molta consciència social, d’ajuda a l’altre. Però a Espanya crec que si alguna cosa no s’imposa de forma obligatòria, ningú ho compleix. Però no crec que el govern hagi fet mala gestió. És complicat.

Notícies relacionades

¿Creu que s’han d’endurir les mesures restrictives de cara a Nadal?

Depenent de com vagin els casos. Al Regne Unit s’han incrementat un munt els contagis i en alguns llocs han tornat a les restriccions antigues amb els bars tancats però comerços oberts. No obstant, crec que amb els casos actuals a Espanya, si tothom té sentit comú, tant de bo no s’hagi de tornar a restriccions tan estrictes, però hem d’aportar tots i ser responsables.