Mesures contra la pandèmia

Els Mossos reforcen la vigilància del compliment de les restriccions de bars i restaurants

  • Els locals van reobrir el 21 de novembre i durant els primers dies es va prioritzar fer pedagogia abans de multar
  • A Barcelona s’han aixecat actes contra 48 establiments per no respectar la limitació d’aforament o la distància entre taules
Els Mossos reforcen la vigilància del compliment de les restriccions de bars i restaurants
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra reforçaran la vigilància del compliment de les restriccions decretades per contenir l’avenç de la pandèmia, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. Bars i restaurants van reobrir, després el segon tancament ordenat per la Generalitat, el 21 de novembre passat. Durant aquells primers dies, les patrulles policials van prioritzar «la pedagogia», expliquen aquestes fonts. Transcorregut un temps prudencial, i en els casos en els quals es demostrava una clara reincidència per part dels propietaris, van començar les multes. Fins al 16 de desembre, agents dels Mossos han aixecat 48 actes contra establiments de restauració a Barcelona.

Després de la petició de la Conselleria de Salut avançada per aquest diari que requeria un control més estricte, els Mossos augmentaran el control sobre bars i restaurants per assegurar-se que els propietaris respecten les limitacions d’aforament interior o la distància entre les taules.

«Amb les mascaretes, per exemple, ja no avisem a menys que es tracti de persones exemptes per malaltia. Fa massa temps que tothom sap que no pot sortir de casa sense el protector facial i si sorprenem algú, multem», aclareixen. Amb el sector de la restauració s’entra ara en un context similar, ja fa més d’un mes que la policia avisa abans de multar i durant les pròximes setmanes aquell període de pedagogia deixarà pas a un altre de més sancionador. «Ens va la vida en això a tots. Hem de ser responsables i, tot i que la majoria dels ciutadans ho són, alguns són reincidents en l’incompliment».

Antiterrorisme, coronavirus i multireincidència

Notícies relacionades

El Pla Nadal dissenyat per a Barcelona, que coordina les tasques amb la Guàrdia Urbana, preveu «conjugar» tres prioritats policials: la prevenció antiterrorista, el control de les mesures sanitàries i la lluita contra furts i robatoris violents. «Continuem a un nivell d’alerta antiterroristes de 4 sobre 5 i durant aquestes dates les aglomeracions –objectiu dels atemptats gihadistes– es repetiran en eixos comercials o en centres de grans dimensions, que han reobert de nou. Les patrulles tenen ordres de ser visibles en aquestes zones i simultaniejar les tres tasques: prevenir contra atacs, estar atents a l’ús de mascaretes i evitar l’acció de lladres que aprofiten les multituds per furtar sense ser vistos», remarquen.

La ciutat activava anualment el Pla Grèvol que encarnaven al carrer patrulles mixtes formades per un agent de la Urbana i un de Mossos. Això resulta contraindicat en un context de pandèmia, perquè augmenta el risc de contagi entre cossos, i les patrulles no seran mixtes tot i que sí que es coordinen i divideixen els espais que han de protegir. Setmanalment es reuneixen responsables dels dos policies per detallar els dispositius necessaris.