Amb tres anys de retard

Comencen les obres nou edifici d’investigació de la Vall d’Hebron

L’equipament també incorporarà l’última tecnologia en l’àmbit de les teràpies avançades

Projecte d’ordenació del recinte sanitari de la Vall d’Hebron i de l’edifici d’investigació VHIR realitzat pels estudis d’arquitectura Baas i Espinet-Ubach. / Baas-Ubach Arquitectes

2
Es llegeix en minuts

Les obres de l’edifici d’investigació de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ja s’han iniciat amb la demolició de l’antiga bugaderia del centre, on s’ubicarà el nou espai, que es començarà a construir el primer semestre del 2021, tres anys després del previst inicialment.

El nou edifici tindrà una superfície de 16.792 metres quadrats dedicats a la investigació i acollirà els laboratoris, zona d’administració i recolzament a la investigació i part de la cartera de serveis cientificotècnics del VHIR.

També s’ubicarà aquí l’última tecnologia en l’àmbit de les teràpies avançades, en particular la teràpia gènica, i es preveu comptar amb un nou ciclotró que permetrà el desenvolupament de noves eines de diagnòstic i de tractament basats en radioisòtops, una àrea de màxima expansió a nivell internacional.

Les noves instal·lacions permetran continuar desenvolupant una investigació puntera i innovar, segons fonts de l’hospital, que han considerat que el fet de passar de diverses ubicacions disperses a un gran espai comú permetrà als experts compartir coneixement i experiències, impulsar sinergies entre els diferents grups d’investigació i més cohesió, així com preparació «per donar més servei a la societat».

Problemes econòmics

El nou edifici estarà distribuït en quatre plantes, una soterrada, que s’ubicarà al solar en el qual actualment es troba l’antiga bugaderia de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Les obres d’aquest espai, dissenyat per l’estudi BAAS Arquitectura i Espinet/Ubach, haurien d’haver-se iniciat l’any 2018, però no ha sigut possible fins ara per problemes econòmics.

De fet, a principis d’aquest any 2020, el Govern va anunciar que faria un préstec intern, sense recórrer a entitats financeres, de 17,3 milions d’euros, per ajudar a construir el nou VHIR.

Centenars de patologies

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, juntament amb el director del VHIR, Joan X. Comella, van anunciar llavors aquesta operació financera, que es va concedir després que dos informes independents haguessin garantit la solvència econòmica del VHIR.

Aquest préstec de 17,3 milions d’euros es completarà amb 6,5 milions procedents de fons europeus FEDER; 4,5 milions d’aportacions privades, i 6,5 milions més de recursos propis, fins a arribar a un total de 34,8 milions d’euros, que suposen les obres de construcció (31,5) més l’equipament (3,3 milions), segons les dades facilitades en aquell moment.

Notícies relacionades

El VHIR està format actualment per 59 grups d’investigació que aborden centenars de patologies, com el Parkinson, la diabetis, l’ictus o les malalties minoritàries.

L’any 2019 la producció científica del VHIR va superar les 1.150 publicacions en revistes científiques, i va iniciar 310 assajos clínics, amb un volum de negoci que se situa al voltant dels 20 milions d’euros, segons dades d’aquest centre.