Picaresca mundial

L’Europol alerta de fraus amb la futura vacuna

reino-unido-vacuna

reino-unido-vacuna

2
Es llegeix en minuts

Aquest divendres l’agència policial europea Europol va alertar de la possibilitat que elcrim organitzat s’aprofitide les expectatives de desenvolupament d’una vacuna contra la Covid-19, com ha fet durant la pandèmia per augmentar el tràfic il·legal de productes farmacèutics, incloses les vacunes antigripals. 

L’Europol remarca en un comunicat que, mentre s’estudien els fàrmacs candidats contra la Covid-19, el crim organitzat «ja ha reaccionat per adaptar els seus mètodes i ofertes de productes» i l’arribada prevista de la vacuna «ha inspirat activitats delictives»que segurament augmenten una vegada estigui disponible oficialment al mercat. L’octubre passat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va detectar unavacuna falsa contra la grip,amb un número de lot i dates de venciment diferents de les dels productes reals, i la farmacèutica que es deia que havia fabricat aquest producte va confirmar que ni el produïa ni el distribuïa. 

El risc d’escassetat i la demanda més alta de l’habitual de la vacuna antigripal, que generalment es posa a la tardor, ha permès als delinqüents produir i col·locar al mercat aquests productes falsificats. «És probable que es doni el mateix escenari quan les vacunes de la Covid-19 estiguin disponibles», diu l’Europol. 

Els grups criminals poden «difondre desinformació» sobre les vacunes per «enganyar» persones i empreses i, tot i que no s’espera que el compost per immunitzar contra el coronavirus estigui immediatament disponible a la xarxa, ja es venen ‘online’ substàncies farmacèutiques fraudulentes que presumptament curen o prevenen la Covid-19. Segons l’Europol, hi ha anuncis de vacunes falses contra el coronavirus en mercats de la web fosca (‘dark web’), tot i que el nombre ofert encara és molt limitat en aquesta etapa i s’espera que augmenti una vegada el producte compti amb el recolzament d’institucions com l’Agència Europea del Medicament (EMA). Quan aquesta institució aprovi les vacunes, la versió falsificada de la marca específica circularà ràpidament per la xarxa, tant en mercats il·lícits com en el legal, de la mateixa manera que ho va fer a Mèxic la vacuna contra la grip, afegeix l’Europol.

 

Amenaça per a la salut

«Les vacunes falsificades –remarca– poden representar una amenaça important per a la salut pública si són ineficaces, en el millor dels casos, o tòxiques en el pitjor, atesa la seva producció en laboratoris subterranis sense estàndards d’higiene. Poden, fins i tot, tenir un impacte de més abast, si sorgeixen brots en comunitats que se suposa que estan vacunades». Una de les mesures de prevenció que proposa l’Europol és l’eliminació correcta dels vials mitjançant la destrucció o incineració adequada, ja que els delinqüents poden recórrer a omplir il·legalment envasos buits. 

Notícies relacionades

La cadena de subministrament –transport, emmagatzemament i entrega– de la vacuna també pot ser blanc dels grups delictius, que podrien dirigir-se contra el trànsit de vacunes de la Covid-19 per al segrest i robatori.

Les farmacèutiques ja estan acostumades als intents de frau amb els seus productes. Pfizer, productora d’una de les vacunes, per exemple, ja ho va viure amb la viagra, que va ser l’inici de les estafes massives per internet.