ANUNCI

La UE espera començar a distribuir les primeres vacunes de Covid a principis del 2021

La Comissió Europea redueix de 67 a tres dies el procés per aprovar la comercialització

zentauroepp56051173 pfizer biontech201201133432

zentauroepp56051173 pfizer biontech201201133432 / JUSTIN TALLIS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Si res es torça lesprimeres vacunes contra la Covid-19estaran disponibles a la Unió Europea amb l’arrencada del 2021. El procediment per a l’aprovació de la sol·licitud remesa per BioNTech/Pfizeravança a velocitat de creuer, resultat d’una «mobilització sense precedents de recursos humans», segons han assegurat aquest dijous fonts de l’Agència Europea del Medicament (EMA). El procés estàndard d’autorització habitual requereix un termini de 67 dies, 22 d’ells per consultar als Estats membres, però en aquesta ocasió es resoldrà en només tres dies.

És a dir, si l’EMA emet la sevaaprovació de comercialització condicional de la vacuna de BioNTech/Pfizerel 29 de desembre, la Comissió Europea podria estar en disposició d’aprovar l’autorització 72 hores després –amb 24 hores per consultar els Estats membres– el que significa que el tractament anticovid tindria llum verda per començar a distribuir-se automàticament amb l’estrena del nou any. «Tenint en compte aquest calendari esperem que sigui possible la vacunació a partir de principis de gener», han confirmat fonts de l’agència amb seu a Amsterdam.

Notícies relacionades

En el cas de lavacuna de Modernael termini avançat per l’EMA a principis de setmana per emetre la seva recomanació és el 12 de gener, cosa que significa que l’autorització de Brussel·les, en cas de confirmar-se l’aprovació condicional, es produiria entorn del 15 de gener. Les dues decisions es produiran quan l’agència europea determini que els beneficis de la vacuna són «superiors als riscos en la protecció davant la Covid19». A partir de llavors els Estats membres podran començar a rebre les dosis que han adquirit a través del sistema conjunt de compra, que es repartiran de manera proporcional a la seva població.

Països com el Regne Unit, que no és membre de la UE des del passat 31 de gener, han optat percomençar a immunitzar la seva poblacióamb el producte de BioNTech/Pfizer des de la setmana vinent, després d’optar per un procediment d’emergència encara més accelerat. Fonts de la Comissió Europea admeten que els Estats membres també tenen la possibilitat d’autoritzar temporalment als seus respectius territoris l’ús d’un medicament quan hi hagi una amenaça per a la salut pública tot i que no hagi sigut autoritzada per l’EMA, però la intenció és realitzar «una revisió total i una autorització normal perquè la confiança dels consumidors respecte a un producte no autoritzat és extremadament important», han assegurat davant una qüestió clau per convèncer els europeus de protegir-se davant un virus que continua propagant-se al continent europeu.