Nou ascens

La transmissió del virus puja al 0,95 a Catalunya i els ingressos i ucis baixen

En les últimes hores s’han notificat 1.484 contagis i 50 morts

2
Es llegeix en minuts

La velocitat de transmissió del coronavirus, la Rt, segueix en augment a Catalunya com ahir ja preveia el responsable de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i sesitua en 0,95, tres centèsimes més que ahir, uncreixement continuat en els últims diesque ja ha portat la Generalitat afrenar el canvi a la segona fase prevista per al dilluns 7i no avançar en la desescalada. Però els altres indicadors continuen donant mostres que el virus està en regressió, malgrat aquest rebrot de virulència constatat en l’última setmana: l’índex de rebrot se situa en 212 (cinc punts menys que aquest dijous) i baixen els ingressos i les ucis.

De fet Argimon matisava ahir que, tot i que la Rt estigui pujant, no augmenten, no obstant, els nous contagis ni tampoc el nombre de pacients hospitalitzats. Això és així perquè l’epidèmia, remarcava, segueix en remissió. El problema és que recula cada vegada a un ritme més lent i el risc és que torni a expandir-se i a pujar per sobre d’un, cosa que implica més infecció i un consegüent augment de persones ingressades.

En aquest context,continua a la baixa la xifra de persones ingressades i d’ucis, ja que són, respectivament, 1.524 (davant els 1.591 d’ahir) i 418 (dijous se’n van reportar 438).

Els objectius

Un altre objectiu fixat, a més de la Rt, és arribar a un màxim de 300 llits d’ucis (entre públiques i privades), per poder assumir altres tipus de malalties en aquestes unitats de crítics. També s’han posat com a límit la xifra de mil contagis diaris, una meta que també s’està allunyant en els últims dies, tot i que la xifra de contagis diaris està molt per sota de la de fa setmanes.

Notícies relacionades

Pel que es refereix als contagis en les últimes hores se n’han detectat 1.484 de nous, cosa que deixa un còmput global des de l’inici de la pandèmia de 347.047 persones a Catalunya. Quant a les víctimes mortals, són un total de 16.044. Aquest últim balanç xifra en 50 les persones que han perdut la vida en les últimes hores pel coronavirus, segons les dades reportades aquest divendres per Salut. 

Les dades de Barcelona estan en sintonia, amb menys ingressat s(244) i menys ocupació d’ucis (418). En les últimes hores s’han detectat a la capital catalana 259 nous contagis i s’han comptabilitzat 14 morts més, dada que deixa un global de 5.201 barcelonins morts.