per la falta de resultats

L'OMS desaconsella el tractament amb Remdesivir de pacients Covid-19

Conclou que l'antiviral administrat per via intravenosa «no té un efecte significatiu en la mortalitat o en altres resultats importants per als malalts»

Gilead Sciences, el fabricant del medicament, ha assegurat estar «decebut que les directrius de l'organisme internacional semblin ignorar els resultats»

zentauroepp53950446 file photo  a lab technicians holds the coronavirus disease 200824172205

zentauroepp53950446 file photo a lab technicians holds the coronavirus disease 200824172205 / Amr Abdallah Dalsh

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un òrgan assessor de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dijous que no recomana l’ús del medicament antiviral Remdesivir per tractar els pacients hospitalitzats de Covid-19, ja que no hi ha proves suficients que millori la seva condició o redueixi la necessitat d’assistència de ventilació artificial.

La recomanació de l’OMS es basa en noves proves que comparen els efectes de diversos medicaments en el tractament del coronavirus i inclou dades de quatre assajos internacionals aleatoris, en què van participar més de 7.000 pacients hospitalitzats amb Covid-19.

Aquests resultats han sigut publicats per un panel d’experts internacionals del Grup de Desenvolupament de Guies de l’OMS a la revista mèdica ‘BMJ’ –publicada per l’Associació Metge Britànica– i formen part de les anomenades «guies vives» per lidiar amb la Covid-19, amb la intenció d’ajudar el personal sanitari a prendre millors decisions en la seva gestió.

Després d’examinar les proves, els experts conclouen que el Remdesivir administrat per via intravenosa «no té un efecte significatiu en la mortalitat o en altres resultats importants per als pacients, com la necessitat de ventilació mecànica o el temps fins a la millora clínica».

En aquest sentit, recorden que la certesa dels resultats de l’antiviral és baixa i afegeixen que no hi ha cap prova que Remdesivir aporti cap benefici.

Tot i així, el grup d’experts ha encoratjat la inscripció de més pacients en els assajos de Remdesivir per obtenir més proves substancials, especialment en relació amb grups específics de pacients, incideixen.

Així mateix, l’OMS ha considerat que «no s’entendrà la història completa de Remdesivir fins que el seu fabricant, Gilead, publiqui els informes complets dels estudis clínics».

El Remdesivir ha rebut atenció mundial en el tractament de casos greus de coronavirus i s’utilitza cada vegada més en pacients hospitalitzats, sobretot als Estats Units, on fins i tot se li va administrar al president, Donald Trump.

Gilead assegura estar «decebut» amb la recomanació

Per la seva banda, Gilead Sciences, el fabricant de l’antiviral, ha assegurat estar «decebut que les directrius de l’OMS semblin ignorar els resultats», una recomanació de l’organisme mundial basada en un informe amb dades que no s’han posat a disposició del públic ni han sigut revisats per parells.

Notícies relacionades

«Les recomanacions d’institucions creïbles per a l’ús de Remdesivir com a tractament estàndard es basen en proves sòlides de múltiples estudis aleatoris i controlats publicats en revistes revisades per parells que demostren els beneficis clínics de Remdesivir», ha incidit la companyia en un comunicat.