EL PLA DE DESESCALADA A CATALUNYA

Budó obre la porta a iniciar la segona fase de la desescalada abans del pont de la Constitució

Això suposaria que el cap de setmana del 5-6 de desembre el tancament perimetral passaria de municipal a comarcal

La portaveu del Govern planteja «ajustar horaris» de les celebracions nadalenques i esmenta el cas de la missa del Gall

zentauroepp23854962 barcelona 07 10 2013 barcelona ambiente y comercios en la ca201011155953

zentauroepp23854962 barcelona 07 10 2013 barcelona ambiente y comercios en la ca201011155953

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tot just unes hores després de presentar el pla de desescalada a Catalunya, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha obert la porta a noves modificacions del pla, que encara no s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). En una entrevista a Ràdio 4, Budó ha obert la porta a avançar l’inici de la segona fase, prevista per al 7 de desembre, a l’inici del pont de la Constitució. Això suposaria canviar de fase el 5 de desembre, dos dies abans del contemplat al document.

«Podem ajustar. És important parlar amb els sectors i veure si és millor aplicar el segon tram de les mesures a partir del 5 de desembre per agafar tot el pont, o el dia 7. Ho veurem», ha dit la consellera de Presidència.

Això suposaria, entre altres coses, que el cap de setmana del 5-6 de desembre, un cap de setmana abans del previst, el tancament perimetral passaria de ser municipal a ser comarcal. Igualment, aquell cap de setmana, bars i restaurants podrien ja augmentar l’aforament interior al 50%, els comerços –tant els de menys de 800 m2 com els de més– podrien obrir amb el 50% de l’aforament i els centres comercials ja obririen portes amb el 30% de l’aforament. Així mateix, cines i teatres passarien a aforament del 70%.

Respecte a les festes de Nadal, Budó ha destacat que «no seran un Nadal ni un Cap d’Any com els que hem viscut fins ara», i ha instat els catalans a adaptar-se a les restriccions –es mantindrà el toc de queda a les 22.00 hores– i a ajustar horaris. En aquest sentit, ha plantejat, per exemple, que la tradicional missa del Gall, que sempre és a mitjanit, «se celebri més d’hora». «Potser caldrà modificar els horaris» de certes celebracions, ha dit.

Canvi de fase en funció de les dades

Notícies relacionades

La consellera ha reiterat que els canvis de fase es faran en funció de l’evolució epidemiològica. Si les dades no són bones, no es passarà de fase. Així mateix, tot i que el Govern espera que aquest canvi de fase sigui igual a tot Catalunya, ha advertit que hi pot haver diferències territorials en funció de l’evolució de la pandèmia a cada zona.

D’altra banda, Budó ha defensat que les farmàcies estan «perfectament preparades» per fer tests ràpids d’antígens, ja que, ha argumentat, els farmacèutics són personal sanitari. Ha admès que s’ha de veure «de quina manera i quins tipus de proves». En aquest sentit, ha apuntat que si una persona té símptomes de Covid-19 probablement haurà d’anar a un centre de salut i que potser a les farmàcies hi haurà d’anar «un altre tipus de públic». La consellera ha assenyalat que aquesta qüestió s’està parlant amb els sectors implicats.