després de 50 anys de silenci

L'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil: «Vaig patir abusos a l'escola religiosa»

Ernesto Gasco rescata de la seva memòria els «jocs» a què el va sotmetre quan tenia 8 o 9 anys un sacerdot de la seva escola de Sant Sebastià

abusos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Han passat ja gairebé 50 anys i ni amb la futura llei de protecció a la infància i l’adolescència l’agressor d’Ernesto Gasco seria condemnat, però l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil ha decidit revelar un fet que havia mantingut ocult fins ara, perquè altres facin el pas: «Quan era petit també vaig patir abusos a l’escola religiosa on estudiava». 

«Convido tots els menors que no tinguin por, que no està bé; quan un adult vulgui jugar amb ells, no es pot jugar a tot; i que ho denunciïn», afirma en una entrevista amb Efe en la qual rescata de la seva memòria els abusos a què el va sotmetre quan tenia 8 o 9 anys un sacerdot de la seva escola de Sant Sebastià. 

Aquest divendres es commemora el Dia Universal del Nen. Des de principis d’any, Gasco coordina des del Palau de la Moncloa la lluita del Govern contra les múltiples formes i causes de la pobresa infantil, però té una cosa clara: «La vulnerabilitat de la infància, els abusos a menors, no tenen res a veure que un sigui pobre o ric». 

La seva escola, el nom de la qual no revela, era un centre religiós de classe mitjana alta a la capital guipuscoana, on Gasco (PSE) ha desenvolupat pràcticament tota la seva vida política. 

«És la primera vegada que ho faig públic, no ho he fet mai. Era molt petit, era primer d’EGB, devia tenir 8 o 9 anys, és molt difícil saber si això està bé o malament i és molt difícil denunciar-ho, saber on dirigir-te». 

A aquella edat, ell va callar: «No ho vaig denunciar en el seu moment ni ho vaig explicar a la meva família, ho estic explicant ara». 

«Tinc 57 anys, han passat 50 anys, ja no és delicte ni ho seria amb la llei nova (hauria prescrit), però ho vull posar en relleu perquè la meva opció va ser apartar-lo de la meva vida, com si no hagués passat, per tirar endavant. Tinc un càrrec significatiu, important, i com ho vaig fer en el seu moment sortint de l’armari, crec que la meva declaració pública pot ajudar aquells que ara ho estiguin passant malament». 

Gasco va ser un dels primers polítics en declarar-se públicament homosexual. El 2003, pocs mesos després que entrés en vigor la Llei de Parelles de Fet del Parlament Basc, va formalitzar la relació amb la seva parella en una cerimònia oficiada al saló de plens de l’ajuntament donostiarra i el 2005, amb la llei que va obrir la porta al matrimoni gai, es van casar. 

Ara parla d’una altra llei, la de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència, que es tramita al Congrés i que estableix que el termini de prescripció dels delictes més greus contra els menors començarà a comptar quan la víctima compleixi 30 anys. 

En l’actualitat aquest termini es computa des que s’arriba a la majoria d’edat i nombrosos delictes queden impunes, ja que les víctimes tarden molts anys a assimilar psicològicament els abusos soferts de nens i fer el pas de la denúncia. 

«És una llei molt important perquè permetrà a nens o nenes que siguin violentats o abusats tenir un lloc on anar a denunciar-ho», apunta Gasco. 

«Quan ets molt petit, tu no ets conscient de si això està bé o malament, perquè a més ho està fent una autoritat en alguns casos moral, i tu ets en un centre religiós, i fas la primera comunió...» 

Un dels eixos de l’Alt Comissionat, explica, és recuperar la veu de la infància i dels menors, deixar de fer polítiques d’infància i joventut sense escoltar les seves preocupacions i les seves necessitats. 

Gasco confia que la nova llei obri una via a les víctimes d’abusos, un camí per a la denúncia, per aconseguir que «se sentin totalment lliures per desenvolupar-se com persones des de petits». 

I s’alegra així mateix «moltíssim que el Vaticà comenci a netejar també la seva casa». 

Notícies relacionades

L’entrevista té lloc poc després que el Vaticà hagi fet pública la investigació sobre l’exarquebisbe de Washington Theodore McCarrick, de 90 anys, expulsat del sacerdoci i de l’escola cardenalícia pel papa Francesc per abusos a menors. 

Segons aquesta investigació inèdita ordenada per Francesc, Joan Pau II i Benet XVI, malgrat els continus rumors, van deixar passar l’assumpte al ser mal informats per bisbes i nuncis, malgrat anys de denúncies anònimes que eren desestimades després de poques o nul·les indagacions.