Espot viral

VÍDEO | Alemanya aplaudeix amb humor l'«heroi del sofà» per quedar-se a casa

El Govern llança un vídeo per agrair la tasca dels ciutadans i insisteix en la recomanació de confinar-se per evitar contagis

Les restriccions al país podrien durar mesos, anuncia el Govern, que es reunirà aquest dilluns per debatre sobre la situació

el gobierno aleman homenajea al heroe del sofa que se queda en casacoronavirus alemania / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe / AFP

El Govern alemany ha difós un anunci en què s’homenatja, en clau d’humor, l’’heroi del sofà’ que durant la pandèmia es va quedar a casa, a través d’un futur veterà que relata les seves gesta de l’hivern del 2020, consistent a no fer res. 

El vídeo, difós a Twitter pel portaveu del Govern, Steffen Seibert, i ràpidament viralitzat, presenta a un jubilat fictici -Anton Lehmann-, que en el format típic dels reportatges sobre guerres passades explica com «va viure» l’hivern del 2020.

Explica a càmera els desafiaments a què es va veure sotmès, a ell i els joves del seu temps, de sobte confrontats a un «perill invisible», que amenaçava «tot allò en què crèiem».

De la imatge del presumpte veterà del futur es retrocedeix a la de l’home jove, amb els anhels propis de la seva edat, tirat en un sofà, avorrit, que no sap què fer amb el seu temps i la seva energia, consumint refrescos, xips i sèries davant una pantalla encesa.

¿En què va consistir la gesta d’aquell hivern del 2020? En complir el que es requeria d’aquests joves: «No fer res, absolutament res», respon Lehmann. »Estar dia i nit tirats, amb el cul a casa, per combatre la pandèmia», una lluita en la qual «el front de batalla va ser el sofà i les armes, la paciència.»

Nova reunió de Merkel

El vídeo culmina amb el missatge del Govern «sigues un heroi i queda’t a casa», d’acord amb la recomanació reiterada de la cancellera Angela Merkel als seus compatriotes.

El vídeo s’ha difós la vigília de la nova reunió de la cancellera i els líders regionals, aquest dilluns, on s’avaluarà l’evolució de la pandèmia després de dues setmanes de tancament parcial de la vida pública, que s’espera es prolongui durant tot el mes de novembre, malgrat cert alentiment dels nous contagis.

Per al Govern alemany, un factor essencial per adoptar decisions és la incidència de noves infeccions per set dies i 100.000 habitants, la mitjana nacional se situa, segons aquest càlcul acumulat, sobre els 141 casos. L’Institut Robert Koch (RKI), competent en la matèria al país, marca la pauta dels 50 contagis per aquest còmput de població i marge de temps com a límit a partir del qual s’entra en la qualificació de zona de risc.

La reunió de Merkel i els poders regionals es produeix dues setmanes després que entrés en vigor el tancament de la gastronomia, l’oci nocturn, la cultura i l’esport en espais tancats.

Un «hivern dur»

En successius missatges a la població, Merkel ha advertit que s’està davant un «hivern dur» i ha pregat encaridament a la població restringir al màxim els contactes personals i renunciar a tot desplaçament no imprescindible.

El Govern alemany no es planteja alleujar les actuals restriccions a la vida pública vigents aquest mes de novembre per la pandèmia del coronavirus, malgrat cert alentiment dels contagis observat en aquests últims dies. De moment, les restriccions aprovades pel Govern d’Angela Merkel i els líders dels 16 Estats federats estaran en vigor fins a finals de mes.  Però en la reunió de dilluns les autoritats decidiran si estenen el termini o si introdueixen mesures més dures.

«Extreure balanç implica reconèixer que les xifres d’infeccions continuen sent molt altes», va indicar el ministre d’Economia, Peter Altmaier, en declaracions al dominical del popular diari ‘Bild’.

«Malgrat tots els esforços, no s’ha aconseguit fer un gir cap a millor», va prosseguir el polític, de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel, per afegir que s’ha de comptar amb restriccions de diversos nivells uns quatre o cinc mesos més.

Protestes

Des de fa mesos s’han anat produint protestes contra les restriccions, mentre des dels serveis secrets s’aprecia una creixent radicalització d’aquests sectors.

Notícies relacionades

No obstant, l’opinió majoritària és de suport a les restriccions en vigor. Segons l’últim ‘Politbarometer’ de la televisió pública ZDF, un 58% dels ciutadans les considera correctes, un 26% opina que s’han d’endurir, mentre que un 14% les veu exagerades.

Una altra enquesta, en aquest cas del diari sensacionalista ‘Bild’, apunta, que un 78% espera que es reobri la gastronomia al desembre. Un 68% aspira que ho faci la cultura, en la qual cosa entren museus, sales de concert, cines i teatres.