PRÀCTIQUES IRREGULARS

El Sepe porta a la Fiscalia la venda de cites prèvies per fer tràmits a Barcelona

Algunes persones han pagat entre 5 i 80 euros a tercers perquè les atenguessin funcionaris del servei d'ocupació

foto 3651788

foto 3651788

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Públic d’Ocupació (Sepe) portarà a la Fiscalia la venda de cites prèvies per realitzar tràmits a la província de Barcelona, segons ha confirmat l’agència ACN. El Ministeri de Treball ha tingut coneixement que alguns usuaris han pagat terceres persones per obtenir una cita per realitzar tràmits en el Sepe. De moment, els Mossos no estan investigant els fets perquè no tenen una denúncia dels afectats ni ordre de la Fiscalia per fer-ho.

L’alerta l’han aixecat el Sepe, els sindicats i els mateixos ciutadans afectats que davant la impossibilitat d’aconseguir cita per internet –la via legal, gratuïta i prevista per l’Administració– han recorregut a tercers que oferien la venda de cites prèvies.

La problemàtica s’ha detectat bàsicament a la ciutat de Barcelona, i concretament al barri del Raval, on hi ha locutoris que anuncien en cartells la venda de cites prèvies. Algun dels usuaris afectats ha explicat que va comprar la seva cita en una bugaderia del centre de la ciutat.

Entre 5 i 80 euros per una cita

Els sindicats, per la seva banda, van sospitar d’aquesta pràctica irregular al veure que tots els usuaris que van acudir un dia a una oficina del Sepe a Barcelona eren d’un municipi que no pertanyia al seu àmbit geogràfic. Els funcionaris atenen tot aquell que tingui cita tot i que no visquin al territori que en principi gestiona aquesta oficina.

El president de la junta de personal dels funcionaris de l’Estat a la província de Barcelona i treballador del Sepe, Miguel Ángel García, explica que els mateixos usuaris els van explicar que havien pagat des de 5 a 80 euros per poder tenir aquesta cita. Una altra pista posterior, apunta García, va ser la repetició dels mateixos correus electrònics «fins a 20 vegades» a la llista de les desenes de cites prèvies que es concedeixen cada dia.

«A més ens vam adonar que bona part d’aquestes cites demanades amb els correus electrònics que es repetien s’anul·laven. I quan això passa, es genera disponibilitat. Detectem que en determinats dies les anul·lacions en oficines igualaven la xifra de citacions». I afegeix: «Aquestes anul·lacions són el mitjà que utilitzen després per vendre la cita».

La via, un programa informàtic

¿I com ho fan els que es dediquen a la venda de cites? Aquest funcionari creu que aquestes persones que accedeixen a les citacions ho fan a través d’un programa informàtic que se salta el mecanisme de seguretat de la pàgina web oficial del Sepe pel qual l’Administració s’assegura que el demandant és una persona i no una màquina.

Per dificultar les operacions d’aquests grups que mercadegen amb les cites, les oficines del Sepe van decidir no «obrir cites» a la mateixa hora, o fer-ho en horaris poc habituals com a les 07.00 hores del matí o un dissabte.

García afirma que fer la gestió de tramitar una cita per a un tercer no és il·legal, però si s’obté una cita fictícia utilitzant dades falses o amb dades d’altres persones per després vendre-la «s’entra en una línia més delicada» i en una possible irregularitat.

El problema, el col·lapse del Sepe

Notícies relacionades

«L’escassetat de cites està provocant que es comerciï amb les cites», ha lamentat García. «Si tinguéssim una plantilla suficient per atendre la càrrega de treball que tenim, podríem atendre més gent», afirma. I aprofita per reivindicar més personal: «L’atur està creixent, tenim el problema dels ertos amb errors en el pagament que exigeixen una resposta, la gent que no cobra i vol saber per què.... Tot són motius que fan necessari que les cites augmentin». 

Actualment a les oficines del Sepe a les comarques de Barcelona es viu una situació de col·lapse que ha provocat retards generalitzats de fins a tres mesos en la tramitació de prestacions d’atur que posen en perill que els usuaris puguin fer els tràmits en el termini previst.