Consultori laboral

¿Com reclamar el SEPE si has cobrat de menys per un erto?

T'expliquem com fer la reclamació per cobrar quantitats pendents per conceptes com el complement per fill a càrrec

sepe-1

sepe-1 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Centenars de milers de treballadors continuen en un erto per Covid a Espanya. Per blindar un mínim d’ingressos, el Govern ha assegurat el seu dret a cobrar les prestacions d’atur. No obstant, no sempre els pagaments s’efectuen en temps i forma correctament, ja sigui per un error administratiu del SEPE o de l’empresa. En aquesta article, amb l’assessorament d’Aurora Rodés, ponent de la comissió laboral del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, t’expliquem com fer la reclamació per cobrar quantitats pendents per conceptes com el complement per fill a càrrec.

¿Com saber si la prestació que m’ha pagat el SEPE és la correcta?

En principi, el SEPE envia una carta a cada afectat per un erto on se li comunica la seva base diària de cotització i sobre aquesta li aplica el 70%. Si el treballador no està en un erto de reducció total, és a dir, només treballa una part de la seva jornada, el SEPE afegirà a aquest percentatge un altre de parcialitat si no és un erto de reducció total.

Les prestacions que abona el SEPE, no obstant, són limitades a partir de certs salaris. Un treballador sense fills a càrrec no podrà ingressar més de 1.098,09 euros; un treballador amb un fill a càrrec podrà ingressar com a màxim 1.254,96 euros i un amb dos o més fills a càrrec tindrà el límit en 1.411,83 euros. És a dir, si aquest 70% de la base reguladora supera alguna d’aquestes quantitats, el SEPE no n’abonarà més. Per exemple, el 70% de la base reguladora d’un treballador sense fills que cobra 1.600 euros bruts al mes, seria 1.120 euros. No obstant, aquest treballador cobrarà 1.098,09 euros. 

¿L’increment per fills a càrrec l’he d’acreditar d’alguna manera?

La declaració responsable de fills a càrrec s’ha d’enviar al SEPE, ja que aquesta entitat ho demanarà al treballador a través de correu electrònic.

¿El SEPE ja hauria de tenir les meves dades? 

És possible que els tingui, sempre que el treballador hagi estat inscrit com a demandant de treball al mateix SEPE o al SOC (a Catalunhya). Si no és així, el treballador ha de facilitar activament les dades al SEPE a l’inscriure’s per primera vegada com a sol·licitant de la prestació.

¿A partir de quina edat els meus fills ja no compten per a l’extra del SEPE? 

Perquè un fill computi per a aquest extra de la prestació s’han de complir diversos requisits. D’una banda, el treballador i el seu fill han de conviure. El fill, si treballa, no pot cobrar més del salari mínim interprofessional (SMI). I si no treballa, a efectes de còmput d’IRPF, arriba fins als 25 anys.

¿Quins altres requisits poden justificar la retirada d’aquest extra de la prestació? 

Que els fills treballin i estiguin per sobre del salari mínim.

¿Quins passos he de seguir per reclamar els pagaments al SEPE? 

Per reclamar l’impagament de tota o una part de la prestació s’ha de sol·licitar una cita presencial a les oficines d’ocupació del SEPE. Això és possible fer-ho per telèfon (900 81 24 00) o a través de la pàgina web del SEPE. És recomanable realitzar el tràmit a través de la Seu Electrònica, ja que l’atenció telefònica dels serveis d’ocupació fa mesos que rep una allau de sol·licituds i el temps de resposta pot allargar-se.

Una vegada a la pàgina we,b és necessari omplir un formulari i, a la casella de «tipus de tràmit», s’ha d’assenyalar la categoria de «cobraments indeguts». I una vegada sol·licitada la cita prèvia, el SEPE notificarà per correu o SMS quan el treballador afectat s’haurà de personar per formalitzar la reclamació.

¿Hi ha algun termini per iniciar la reclamació per la prestació de l’erto?  

Sí, el treballador té un termini de 30 dies posteriors a la notificació del final de l’erto. La sol·licitud ‘online’ de la cita prèvia dona inici a la reclamació. 

¿El SEPE té l’obligació de respondre en un termini concret de temps? 

En principi sí, però a la pràctica van desbordats. Els terminis habituals abans de la pandèmia eren que el SEPE ha de resoldre en 15 dies i 10 més per notificar. Si no respon, en un termini de 3 mesos es considera silenci negatiu.

¿Està obligat el SEPE a pagar-me les quantitats pendents en algun termini concret?

Notícies relacionades

A partir dels 15 dies de reconeixement i els 10 de notificació, el SEPE ha d’abonar els pagaments entre els dies 10 i 15 del mes posterior.

¿Tinc dret a reclamar algun tipus de recàrrec el SEPE per retards? 

En principi no, el reconeixement vindrà i s’abonarà sense interessos ni recàrrecs. Així mateix, també va sense interessos la possible devolució d’ingressos indeguts si el SEPE paga de més.

Temes:

Ocupació ERTO