Menys contagis

Argimon no sap explicar el cas de Madrid, a la baixa i amb bars oberts

El secretari de Salut ho veu «un cas a estudiar», i dubta que els tests d'antígens en siguin la causa

zentauroepp55291529 el secretari de salut  josep maria argimon  el 6 d octubre d201008210736

zentauroepp55291529 el secretari de salut josep maria argimon el 6 d octubre d201008210736 / Miquel Codolar

2
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha considerat aquest dijous «un cas a estudiar» el de Madrid, on es registren menys contagis que a Catalunya malgrat mantenir oberta la restauració. «Si vol que li digui la veritat no ho sabem»: així ha respost interrogat per la qüestió en el torn de preguntes en la roda de premsa en què ha participat amb els consellers Alba Vergés, Miquel Sàmper i el portaveu de Protecció Civil Sergio Delgado.

Argimon, que ha reaparegut avui en una roda de premsa després de superar la Covid, s’ha referit als tests antígens que va desplegar de manera massiva Madrid, tot i que dubta que siguin la causa de la diferència.  «Serveixen com una prova PCR per al diagnòstic i el cribratge per a persones més asimptomàtiques, però són una prova de cribratge com la PCR», ha dit. I ha remarcat que a Catalunya es fan més proves que a Madrid: 250.000 (60.000 d’antigen durant l’última setmana) davant les 170.000 setmanals de Madrid. Aquesta dada, ha incidit, podria explicar el nombre més alt de casos detectats a Catalunya. 

En aquest context, ha insistit que tot i que les proves d’antígens donen una resposta molt ràpida, no considera que aquesta sigui l’explicació a la diferència entre la situació a Catalunya i Madrid. I ha recordat que Madrid va tres o quatre setmanes davant de Catalunya en la gestió de la pandèmia, ja que allà el pic de casos va ser abans i la situació ara és més favorable. També ha recordat que l’ocupació a les ucis és molt similar a les dues comunitats. 

Ayuso treu pit

Precisament aquest dijous la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s’ha mostrat orgullosa de la millora de les dades de coronavirus a la regió, a la qual s’ha arribat sense haver de «tancar per decret milers de negocis».

Notícies relacionades

En una compareixença al ple de l’Assemblea, sobre l’última Conferència de Presidents, la dirigent autonòmica ha incidit que avui la incidència de la Covid-19 a Madrid està «per sota de moltes de les grans capitals europees i és de les més baixes d’Espanya».

«Dic això amb legítim orgull pel gran esforç que han fet els madrilenys durant la pandèmia, però també amb la prudència que mereix l’ocasió», ha remarcat. En aquest punt, ha aprofitat per agrair «la professionalitat i el bon criteri mostrat tant pels experts que dirigeixen la Conselleria de Sanitat com per tots els professionals sanitaris de la regió» en declaracions recollides per Europa Press.