REUNIÓ DEL CONSELL INTERTERRITORIAL DEL SISTEMA NACIONAL DE SALUT

El Govern i les autonomies ajornen «dues o tres setmanes» la decisió sobre del confinament domiciliari

El Ministeri de Sanitat augmenta en 1.326 el nombre de morts de la pandèmia, que sumen ja un total de 38.118

Ayuso podrà tancar perimetralment Madrid només els dies del pont, però d'ara endavant haurà de demanar permís

04/11/2020 El ministro de Sanidad, Salvador Illa; y la ministra de Política Territorial y Función Pública, Carolina Darias, a su llegada a una rueda de prensa tras la celebración del Consejo Interterritorial en el Complejo de Moncloa, en Madrid, (España), a 4 de noviembre de 2020. Durante la reunión de esta tarde, el Consejo Interterritorial de Salud ha estudiado los criterios de duración de los confinamientos perimetrales y la opción de decretar confinamientos domiciliarios.

04/11/2020 El ministro de Sanidad, Salvador Illa; y la ministra de Política Territorial y Función Pública, Carolina Darias, a su llegada a una rueda de prensa tras la celebración del Consejo Interterritorial en el Complejo de Moncloa, en Madrid, (España), a 4 de noviembre de 2020. Durante la reunión de esta tarde, el Consejo Interterritorial de Salud ha estudiado los criterios de duración de los confinamientos perimetrales y la opción de decretar confinamientos domiciliarios. / EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Euro (Europa Press)

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

L’horitzó del confinament domiciliari s’allunya. La comunitats autònomes i el Govern han acordat donar-se un període d’entre dos i tres setmanes per avaluar el resultat de les restriccions que s’estan implantant a cada territori abans d’adoptar decisions més dures. Així ho va explicar aquest dimecres el ministre de Sanitat, Salvador Illadesprés de la reunió feta la tarda d’aquest dimecres pel Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut (CISNS).   

«No hi ha hagut una discussió respecte al confinament domiciliari. Hi ha comunitats que han expressat que no es pot perdre de vista aquesta mesura. Però la conclusió és que hi ha una estratègia nacional i cal donar-se un temps de dos o tres setmanes per avaluar els resultats», va assegurar el ministre.

Tancaments de l’hostaleria

Comunitats que estan demanant l’autorització per poder tancar a casa seva els ciutadans, com ara Astúrias i Castella i Lleó, no han decretat fins a aquesta setmana el tancament de l’hostaleria, de manera que hauran d’esperar aquest mínim de 15 dies per tornar a insistir-hi si aquesta restricció no ha sigut efectiva. I el Govern, a més, en el cas extrem d’haver de confinar, és partidari de fer-ho per igual a tot Espanya, com va avançar Fernando Simón aquest dimarts.

Castella i Lleó i Euskadi han plantejat en la reunió del Consell Interterritorial que en el decret de l’estat d’alarma s’habiliti la possibilitat que les autonomies imposin el confinament domiciliari per si en el futur volen adoptar-la. Ceuta ho ha reclamat directament per al seu territori. Astúries i Melilla ja ho havien reclamat però el Ministeri de Sanitat ho va rebutjar, per la qual cosa no han insistit. 

Set dies consecutius

Les autonomies estan protagonitzant una allau de noves restriccions per afrontar l’augment generalitzat dels contagis. Galícia tancarà a partir de les tres de la tarda d’aquest divendres i durant un mes totes les activitats no essencials, inclosa l’hostaleria i confinarà perimetralment 60 municipis. Cantàbria confinarà tots els municipis fins al 18 de novembre i els bars només podran obrir les terrasses. Múrcia tanca l’hostaleria durant dues setmanes. Tant Castella i Lleó com Castella-la Manxa han anunciat, a més, que mantindran tant el toc de queda com el confinament perimetral més enllà del 9 de novembre, la data en la qual estava previst revisar aquestes mesures.

El Consell Interterritorial també va acordar que totes les mesures que es prenguin en virtut del decret d’alarma (toc de queda, perimetrar i menys de 6 persones en grups) han de ser com a mínim per a set dies. Si algú, com ha sigut el cas de Madrid amb els ponts, vol variar-ho, haurà de comptar amb el vistiplau del Ministeri de Sanitat, validat posteriorment pel Consell Interterritorial.

L’acord no afecta la decisió ja presa per Madrid de perimetrar la Comunitat només els dies del pont de l’Almudena. Illa eludeix així un nou conflicte polític amb Isabel Díaz Ayuso, però evita que en el futur aquesta vagi pel seu compte. El front obert per Ayuso té únicament un efecte simbòlic, perquè, a l’estar tancades les seves ‘fronteres’ per les dues Castelles, les comunitats veïnes, els madrilenys tampoc poden sortir ni entrar.

Més morts

La reunió es va fer aquest dimecres una mica abans que Sanitat donés a conèixer una revisió de les dades de la pandèmia anteriors a l’11 de maig que eleva a 38.118 morts des de l’inici de la pandèmia, 1.326 més que els comptabilitzats fins ara. Els notificats aquest dimecres han suposat també un nou rècord de morts diàries, 197.  El nombre total de contagis també ha experimentat una nova pujada deguda la revisió de la sèrie estadística però aquesta és molt moltes modesta, de 5.105 casos.

La revisió de la sèrie obeeix que alguns morts i contagis van ser diagnosticats posteriorment al moment d’incloure’ls en l’estadística, entre altres raons. No és la primera vegada que això ocorre, creant distorsions en les sèries històriques que han sigut molt criticades.

Declaració sobre els disturbis

Notícies relacionades

El CISNS va aprovar també una declaració conjunta que condemna «rotundament» els aldarulls i disturbis que s’han produït els últims dies a diverses ciutats en contra de les restriccions. 

La declaració recorda que la població sent l’anomenada «fatiga pandèmica» descrita per l’OMS, que consisteix en una «desmotivació» per seguir les conductes de protecció després de diversos mesos d’epidèmia. Tot i això insta la ciutadania a «prosseguir l’actitud exemplar de seguiment de les recomanacions bàsiques de prevenció» i expressa la seva «confiança absoluta» que la ciència trobi «una sortida segura i eficaç contra el virus».