a partir de divendres

Astúries, Ceuta i Melilla demanen ja un confinament domiciliari malgrat la negativa del Govern

Castellà i Lleó no en parla explícitament, tot i que creu que és «inevitable», i Castella-la Manxa diu que està «sobre de la taula»

El ministro de Sanidad, Salvador Illa (i), y el presidente de la Junta de Castilla y León, Alfonso Fernández Mañueco, posan en una fotografía a su llegada a una reunión programada entre ambos en Valladolid, Castilla y León, (España), a 23 de octubre de 2020. La reunión, programada para analizar la situación de la pandemia en Castilla y León, finalizará con una rueda de prensa programada ante los medios.

El ministro de Sanidad, Salvador Illa (i), y el presidente de la Junta de Castilla y León, Alfonso Fernández Mañueco, posan en una fotografía a su llegada a una reunión programada entre ambos en Valladolid, Castilla y León, (España), a 23 de octubre de 2020. La reunión, programada para analizar la situación de la pandemia en Castilla y León, finalizará con una rueda de prensa programada ante los medios. / Photogenic/Pablo Requejo (Europa Press)

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’Astúries, Adrián Barbón (PSOE); el de Ceuta, Juan Vivas (PP), i el de Melilla, Eduardo de Castro (Cs), han sol·licitat ja al Govern central aplicar un confinament domiciliari en aquestes regions davant l’evolució de la pandèmia. De moment, l’Executiu central s’ha negat a decretar aquesta mesura i demana esperar fins al 9 de novembre per valorar les restriccions anteriorment imposades a tot Espanya.

Per la seva banda, Castella i Lleó i Castella-la Manxa estan estudiant aquesta mesura. En el cas del govern que dirigeix Alfonso Fernández Mañueco, en la compareixença d’aquest dimarts, en la qual ha anunciat el tancament de gran part de l’activitat econòmica no essencial, no ha fet referència al confinament domiciliari, si bé la seva consellera de Sanitat, Verónica Casado, veia fa uns dies «inevitable» tornar a aquesta norma. A Castella-la Manxa tenen «a sobre de la taula» aquesta proposta, tot i que creuen que és important esperar a veure els resultats de les mesures anteriorment decretades a la regió.

A les 14.30 hores d’aquest dimarts, la situació per comunitats autònomes era la següent:

ANDALUSIA

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, no ha descartat aquest dimarts avançar el tancament de determinada activitat econòmica per frenar els contagis per coronavirus a la comunitat i ha manifestat que el confinament domiciliari de la població seria l’«última opció».

ARAGÓ

El Govern presidit per Javier Lambán no ha s’ha pronunciat sobre això, i el confinament perimetral s’estén en principi fins al pròxim 9 de novembre.

ASTÚRIES

El Govern del Principat va ser el primer a decretar el tancament de tota l’activitat econòmica no essencial de la regió i a demanar al Ministeri de Sanitat que s’aprovi un confinament domiciliari de quinze dies a la regió. El Govern ha descartat de moment aquesta opció, tot i que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, té una reunió aquest dimarts amb l’Executiu asturià.

BALEARS

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha assegurat que no es contempla «en aquests moments» la possibilitat d’un confinament domiciliari a les Balears, ni tampoc cap mesura més enllà de les que ja estan plantejades per frenar contagis per coronavirus.

CANÀRIES

Les Illes Canàries van quedar excloses del confinament perimetral i de la limitació horària que es van imposar a gairebé tot el país amb l’estat d’alarma.

CANTÀBRIA

El Govern càntabre encara no s’ha pronunciat sobre aquest confinament domiciliari, i de moment es mantenen les restriccions anunciades la setmana passada pel president Miguel Ángel Revilla.

CASTELLA I LLEÓ

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha anunciat aquest dimarts el tancament dels establiments d’hostaleria i restauració, els centres comercials i establiment de més de 2.500 metres quadrats i els centres esportius des del pròxim divendres. En aquesta ocasió no ha fet menció al confinament domiciliari, però la consellera de Sanitat del Govern autonòmic, Verónica Casado, considera que és «inevitable».

CASTELLA-LA MANXA

El conseller de Sanitat de Castella-la Manxa, Jesús Fernández Sanz, ha admès que el confinament domiciliari «està a sobre de la taula» del Govern regional, però també –ha dit– és important esperar els resultats de les mesurades posades en marxa.

CATALUNYA

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha descartat un confinament domiciliari a Catalunya per la pandèmia de coronavirus, perquè consideren que les restriccions que han impulsat des de l’Executiu català «són les adequades i les que poden funcionar».

CEUTA 

El Govern de Ceuta que lidera Juan Vivas (PP) demanarà aquest dimecres formalment en el Consell Interterritorial de Salut al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que permeti l’establiment de mesures de confinament domiciliari i tancament de l’activitat no essencial a la ciutat autònoma per contenir la propagació de la pandèmia del coronavirus.

COMUNITAT VALENCIANA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimarts la pròrroga del tancament perimetral del País Valencià durant una setmana més, a partir d’aquest divendres, com a conseqüència de l’evolució de la pandèmia de coronavirus i en el marc de les mesures que s’estan adoptant per frenar la seva expansió.

EUSKADI

El portaveu del Govern Basc, Bingen Zupiria, ha assegurat que l’Executiu de la Comunitat està «entossudit» a evitar un confinament general com el del mes de març passat, i ha afirmat que encara es poden adoptar «moltes» altres decisions sense arribar a aquesta mesura.

EXTREMADURA

Segons el PSOE d’Extremadura, en aquests moments, el president de la Junta, Guillermo Fernández Vara, no considera «oportú» un confinament domiciliari.

GALÍCIA

El comitè clínic de Galícia abordarà un confinament quan ho cregui necessari, però «fins ara no s’ha plantejat» aquesta mesura a la Comunitat gallega per afrontar la pandèmia per la Covid-19.

LA RIOJA

El Govern de La Rioja tampoc s’ha pronunciat encara sobre un possible confinament domiciliari. Això sí, aquest executiu ja va decretar el tancament de l’hostaleria i la restauració durant un mes a les localitats de Logronyo i Arnedo, i el confinament perimetral està instaurat a tota la regió des del 23 d’octubre.

NAVARRA

El Govern de Navarra ha decidit prorrogar durant 14 dies les últimes restriccions adoptades per frenar els contagis de Covid-19, que inclouen el confinament perimetral de la Comunitat foral i el tancament dels bars i restaurants. De moment descarta un confinament domiciliari, perquè considera que les mesures «semblen que comencen a tenir efecte».

MADRID

La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha assenyalat que per a Madrid arribar al confinament total «és l’última solució» i ha defensat que treballarà «sense parar» per evitar-ho.

MELILLA

Notícies relacionades

El president de Melilla, Eduardo de Castro, ha instat formalment el Ministeri de Sanitat perquè habiliti al més aviat possible els mecanismes legals necessaris per activar el confinament domiciliari la ciutat autònoma, en vista de les últimes dades d’evolució de la pandèmia, que la mantenen al capdavant del país en incidència del virus.

MÚRCIA

El conseller de Salut, Manuel Villegas, ha afirmat durant la seva compareixença davant la Comissió de Sanitat i Política Social que la gestió de la pandèmia ha de ser un tema que estigui gestionat en l’àmbit nacional, «hi ha d’haver un lideratge clar que no ha existit». Per això, creu que si hi ha un confinament domiciliari, s’hauria de prendre una decisió a tot l’Estat.