Els anticossos del coronavirus cauen «molt ràpidament» després de la infecció

Científics de l'Imperial College comproven que els que han superat la malaltia corren el risc de tornar-se a infectar en qüestió de mesos

zentauroepp54343686 a man wearing a protective face mask walks past an illustrat201027190032

zentauroepp54343686 a man wearing a protective face mask walks past an illustrat201027190032 / PHIL NOBLE

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Superar la Covid-19 no és suficient per quedar lliure de perill Els anticossos de les persones contagiades pel coronavirus decreixen «molt ràpidament», segons el nou estudi divulgat dimarts per científics de l’Imperial College.  La caiguda en els nivells de protecció és especialment acusada entre els infectats asimptomàtics. Després de fer un seguiment amb 350.000 persones, elegides a l’atzar a Anglaterra després de la primera onada de l’epidèmia els mesos de març i abril d’aquest any, els investigadors van comprovar que els nivells d’anticossos s’havien reduït un 26% en tres mesos. El resultat indicaria que els que han superat la malaltia corren el risc de tornar a infectar-se en qüestió de mesos.

«La immunitat decau bastant ràpidament», assenyala Helen Ward, professora de Salut Pública de l’Imperial College i una de les autores de l’estudi. «Les persones que no van tenir símptomes de Covid-19 són més susceptibles de perdre més ràpidament els seus anticossos perceptibles, que aquelles que sí que van mostrar símptomes», afegeix. Els anticossos van decréixer en un 22,3% al llarg de tres mesos en les persones que van donar positiu, però aquest descens va ser del 64% entre els qui no van tenir símptomes de la infecció.  Curiosament el nivell d’anticossos es manté relativament alt en els professionals sanitaris, degut molt possiblement a la seva exposició permanent al virus.

Resposta immunitària molt més prolongada

Notícies relacionades

El nou descobriment és preocupant, tot i que el panorama no és tan negre com sembla. D’acord amb la viròloga Wendy Barclay, la vacuna pot oferir una immunitat a més llarg termini. «Crec que podem continuar mantenint l’optimisme  perquè les vacunes funcionen de manera diferent», va afirmar. «El que de moment estem mesurant és la resposta immunitària dels nostres cossos quan es veuen infectats per un virus, però quan ens immunitzem amb vacunes, particularment amb la nova generació de vacunes que s’ha elaborat i posat a prova per a SARS-CoV-2 (el virus que causa la Covid), la forma en què actuen és molt diferent i poden proporcionar una resposta immunitària molt més prolongada que la infecció natural».  D’acord amb Barclay, professora de l’Imperial College, «aquest nou coronavirus sembla comportar-se de manera similar als coronavirus estacionals que han existit en els éssers humans durant dècades, alguns des de fa centenars de milers d’anys».

Els resultats de l’estudi suggereixen que el nombre de britànics dotats d’anticossos és molt limitat, en un moment en què la segona onada de pandèmia colpeja el Regne Unit. Alguns experts recorden, no obstant, que els anticossos són només una part dels components que proporcionen immunitat. L’estudi no inclou l’anàlisi de les cèl·lules T, que han generat els que han superat la infecció i que són una altra arma fonamental per prevenir contagiar-se de nou.

Temes:

Coronavirus