LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Fa 7 mesos que una família de Manlleu està confinada per evitar el seu fill, que té una malaltia rara, es contagiï

El coronavirus podria posar en perill la vida del Lluc, que pateix una miopatia miotubular i que un simple refredat el pot portar a l'uci

zentauroepp55612646 pla mitj  del lluc i la seva mare  gl ria llum   al jard  de201027072659

zentauroepp55612646 pla mitj del lluc i la seva mare gl ria llum al jard de201027072659 / Gemma Aleman

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Lluc, de 7 anys, pateix una miopatia miotubular, una malaltia rara, molt minoritària, que afecta els músculs esquelètics i li impedeix caminar, parlar i respirar per si sol. Des que va néixer, els seus pares pràcticament no se separen d’ell i gairebé no surten de casa. Un simple refredat el va portar a l’uci i ara, amb la pandèmia de coronavirus, la família, veïna de la localitat de Manlleu (Osona), fa 7 mesos que només trepitja el carrer per anar al metge i a la farmàcia.

A la casa, només hi poden anar familiars, però es veuen des del jardí, tots amb mascaretes i sense acostar-se al Lluc. «Les visites s’acabaran amb l’arribada del fred», lamenta la mare, Glòria Humà. 

El coronavirus ha sigut fatal per a aquesta família. «Abans del confinament ja sortíem poc i sempre amb compte, però ara tot s’ha agreujat», explica la mare. Des de l’inici de la pandèmia, al març, les úniques sortides són a l’hospital i a la farmàcia. La compra els hi porten a casa. 

Abans de la Covid-19, el matrimoni tenia l’ajuda de familiars per cuidar el Lluc. Ara, per minimitzar el risc de contagi, a casa no hi entra ningú. Els familiars que els venen a veure es queden al jardí, sense acostar-se al nen. El Lluc també ha deixat d’anar a l’escola. Una professora ve tres dies a la setmana a fer-li classe des del jardí. «El poc terreny que havíem guanyat, amb els anys, l’hem tornat a perdre», remarca el pare, Àlex Roca.

El Lluc repassa l’abecedari / AUTOR FOTO (FONT)

Tres casos a Catalunya

Segons expliquen els pares del Lluc, només hi ha tres casos de miopatia miotubular a Catalunya, i uns 15 al conjunt de l’Estat. 

Tot i que el Lluc no té cap afectació cognitiva, la malaltia li impedeix caminar, parlar i respirar per si sol. Això suposa un elevat grau de dependència, ja que al no poder valer-se per si mateix necessita que algú estigui pendent d’ell les 24 hores. La mare està de baixa per poder cuidar-lo i el pare treballa des de casa.

Crida a la responsabilitat

Notícies relacionades

La Glòria i l’Àlex expliquen que per un simple refredat el nen va acabar a l’uci. És per això que ara estan fent l’impossible per evitar que el virus entri a casa. I pateixen pel que pugui passar. «¿Què passaria si patís qualsevol complicació i necessités un respirador i els hospitals estiguessin col·lapsats»?, es pregunta el pare. «O si un de nosaltres es contagia, ¿qui cuidaria d’ell?» Només nosaltres sabem comunicar-nos amb ell», afegeix la mare.

Per aquesta raó, aquesta família fa una crida a la responsabilitat social i a «vigilar». Creuen que encara hi ha gent «poc conscienciada» del perill de la Covid-19 i assenyalen: «Quan la pandèmia es descontrola, sempre repercuteix en algú».