lluita contra el coronavirus

Els assajos de la vacuna d'Oxford produeixen una sòlida resposta immune en gent gran

L'antídot desencadena anticossos protectors i cèl·lules T en grups de més edat

zentauroepp54876031 filling and packaging tests for the large scale production a201021214600

zentauroepp54876031 filling and packaging tests for the large scale production a201021214600 / VINCENZO PINTO

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Els primers resultats de les proves per a una vacuna contra el coronavirus que està desenvolupant la Universitat d’Oxford, en col·laboració amb AstraZeneca Plc, mostren que produeix una sòlida resposta immunitària en les persones grans, el grup de més risc, segons va informar el ‘Financial Times’ dilluns.

Es va descobrir que la vacuna desencadena anticossos protectors i cèl·lules T en grups de més edat, va dir el diari, que va citar dues persones familiaritzades amb la troballa, encoratjant els investigadors a buscar evidència que evitarà que aquells en l’edat adulta tinguin una malaltia greu o la mort a causa del virus.

Les troballes es fan ressò de les dades publicades al juliol que van mostrar que la vacuna va generar «respostes immunes robustes» en un grup d’adults sans d’entre 18 i 55 anys, va informar el diari, que va citar persones conscients dels resultats de les anomenades anàlisis de sang d’immunogenicitat. 

Però el diari va advertir que les proves d’immunogenicitat positives no garanteixen que la vacuna finalment resulti segura i eficaç en la gent gran. AstraZeneca, que està desenvolupant la vacuna amb investigadors de la Universitat d’Oxford, és considerada pionera en la carrera per produir una vacuna per protegir contra la Covid-19.

S’espera que els detalls de la troballa es publiquin ben aviat en una revista clínica.

Els assajos clínics d’aquesta vacuna estan en la fase 3, l’última abans de conèixer amb exactitud si és segura i si permet protegir la població de la malaltia, després de la qual cosa necessitarà el vistiplau dels reguladors abans de procedir-se a una vacunació massiva, segons informa Efe.

La vacuna genera entre la gent gran anticossos i les anomenades cèl·lules T (el principal propòsit de les quals és identificar i matar patògens invasors o cèl·lules infectades).

L’edat és el principal factor de risc de la Covid-19, ja que el sistema immunològic es debilita amb el temps, per la qual cosa aquest grup és el que més necessitarà protecció contra el coronavirus.

«Si tenen dades que mostren que la vacuna genera una bona immunitat, mesurada al laboratori, en el grup de més de 55 anys, i que inclou una bona resposta en gent que és molt més gran, crec que és un senyal prometedor», va assenyalar al diari Jonathan Ball, professor de virologia de la Universitat anglesa de Nottingham.

A l’agost, la Unió Europea (UE) va tancar amb AstraZeneca un primer contracte que li garanteix accés a 300 milions de dosis, pacte que es va rubricar en nom dels Estats membres i les dosis es distribuiran en funció de la població de cada país.

A més del contracte de la UE amb AstraZeneca, els Governs de l’Argentina i Mèxic, així com la fundació mexicana Slim, van arribar a un acord amb la farmacèutica i Oxford per fabricar la vacuna destinada als seus països i distribuir-la després a la resta d’Amèrica Llatina, excepte el Brasil.

A més del Regne Unit, les proves clíniques s’han desenvolupat als Estats Units, el Brasil i Sud-àfrica.

Notícies relacionades

Els assajos no han estat exempts de problemes. Al setembre, les proves es van reprendre després de ser interrompudes per un breu període de temps per la reacció adversa patida per un voluntari.

A més, recentment va morir al Brasil un voluntari, un cas del qual no es van donar més detalls, però que, segons els mitjans, aquesta persona hauria rebut un placebo i no la vacuna.