ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA

Marxa lenta de taxis al centre de Barcelona per demanar ajuts davant la Covid-19

El col·lectiu recorre la Gran Via des de plaça d'Espanya fins a passeig de Gràcia i adverteix que no saben quan acabaran la protesta

marcha-lenta-de-taxis / periodico

marcha-lenta-de-taxis
taxi

/

2
Es llegeix en minuts
Oriol Lara

Als problemes a Rodalies d’aquest matí per retards en unes obres d’Adif s’hi suma la marxa lenta dels taxistes pel centre de Barcelona, una marxa que amenaça de col·lapsar la Gran Via i voltants. El col·lectiu protesta per la seva situació davant la pandèmia i reclama al Govern de la Generalitat ajuts per fer front a la seva caiguda d’ingressos. Els taxistes també demanen als bancs una moratòria del pagament dels seus préstecs.

Els taxistes han sortit de la plaça d’Espanya i recorren en marxa lenta la Gran Via fins al passeig de Gràcia. El col·lectiu Élite Taxi ha advertit que serà «la mobilització més important en la història d’aquest país» i assenyala: «L’hem començat, però no sabem quan l’acabare».  

La manifestació s’ha convocat per a les 11.30 davant la Delegació del Govern, al carrer Roger de Llúria. Lluís Berbel, el president del Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), denuncia la situació crítica de molts taxistes: «Els bancs els estan collant per pagar els préstecs i l’Ico, i molts no poden a causa de les baixes xifres que tenim (80 o 90% de pèrdues)». Aquesta davallada l’atribueix d’una banda, al fet que ja no hi ha activitat ni de bars ni de restaurants que els repercuteix de manera indirecta i, de l’altra, la falta de turistes, que ja els va afectar durant la primera onada.  

A més dels ajuts del Govern central, també demana un recolzament per part de l’Administració local, sobre la qual considera que no els ha donat prou: «Demanem una regulació, fins i tot la moratòria d’algun dels impostos que tenim a nivell local o l’ampliació de places per a taxi perquè ara només estan treballant un 60% dels cotxes. Molts són a les parades de taxi quiets o en doble fila».

Els taxistes no es planten

El president també ha comentat que, de moment, no tenen pensat fer altres mesures, perquè assegura que són «respectuosos amb totes les mesures que hi ha a nivell sanitari» i tampoc es poden concentrar «cada dia per la distància de seguretat». No obstant, si no els fan cas des de la Delegació del Govern, aspiren a anar a altres llocs perquè finalment es posicioni a favor. 

Notícies relacionades

Amb la situació actual, una de les taxistes, comenta que ha hagut de deixar el lloguer de Barcelona per anar-se’n a viure a casa de la seva germana per estalviar despeses a Santa Perpètua de Moguda. Maria Victoria Higuero té un fill de 18 anys i una moratòria de la hipoteca de la llicència que no podrà pagar si li cobren la lletra sencera. 

La situació és insostenible

Amb la jornada que se’ls permet fer no en tenen prou: «Ara ens permeten treballar 16 dies al mes, si fem molt, que no s’està fent des que han tancat bars i restaurants, fem 100 euros al dia». La situació diu que és insostenible perquè per exemple «ahir vaig fer 35 euros treballant 10 hores» i ha de pagar totes les despeses: «300 euros se me’n van en gasolina, al juliol vaig pagar l’assegurança a tot risc de gairebé 3.000 euros perquè tinc sis places i els autònoms...». Tot i així, la Maria tenia alguns diners estalviats, però molts altres treballadors no. 

«Ahir vaig fer 35 euros treballant 10 hores»

Maria Victoria Higuero

Taxista