LA GESTIÓ DE LA SEGONA ONADA

Illa deixa en mans de les autonomies aplicar el toc de queda

El ministre diu que l'estat d'alarma només seria necessari si la mesura s'apliqués a tot l'Estat

VALLADOLID 23/10/2020.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa, da una rueda de prensa conjunta con presidente de la Junta de Castilla y León, Alfonso Fernández, tras mantener una reunión para abordar y compartir aspectos de la gestión de la pandemia de la covid-19, este viernes en Valladolid, justo un día después de la reunión del Consejo Interterritorial de Salud. EFE/NACHO GALLEGO

VALLADOLID 23/10/2020.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa, da una rueda de prensa conjunta con presidente de la Junta de Castilla y León, Alfonso Fernández, tras mantener una reunión para abordar y compartir aspectos de la gestión de la pandemia de la covid-19, este viernes en Valladolid, justo un día después de la reunión del Consejo Interterritorial de Salud. EFE/NACHO GALLEGO / NACHO GALLEGO (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha deixat en mans de les comunitats autònomes l’aplicació d’un toc de queda als seus territoris. Illa ha remarcat que l’estat d’alarma només és necessari si pretén aplicar la mesura a tot l’Estat o en zones més extenses que una autonomia.

«Les comunitats tenen el seu marc competencial i l’exerceixen», ha dit el ministre en una roda de premsa al costat del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, en la qual aquest ha anunciat que Castella i Lleó aplicarà el toc de queda de manera «immediata»

Illa ha aclarit que el Govern espanyol intervindrà si fa falta aplicar un toc de queda generalitzat a tot l’Estat i sempre que hi hagi consens amb les autonomies. En aquest cas, ha afegit, l’instrument jurídic que donaria «solidesa i solvència» a aquest escenari seria l’estat d’alarma.

«Respecte i suport a Madrid»

Preguntat per les noves mesures anunciades per la Comunitat de Madrid, que prohibeix les reunions entre les 00.00 i les 06.00 hores, Illa ha assenyalat que el seu departament «respecta i recolza» les noves mesures adoptades per la comunitat madrilenya i la resta de comunitats autònomes a l’exercici de les seves competències i en benefici de la salut pública.

Notícies relacionades

Sobre l’evolució dels contagis a Madrid, ha valorat que hagi «millorat» en els últims dies, però ha insistit que l’objectiu no pot ser quedar-se en l’entorn dels 400 positius per cada 100.000 habitants, sinó que «encara té molt marge de millora» fins a arribar a l’objectiu, «com a mínim, de baixar de 100 casos».

«Cal seguir prenent mesures dures», ha dit respecte a Madrid, però també ho ha estès a la resta de les comunitats autònomes davant una situació preocupant que s’estendrà «cinc o sis mesos», segons ha reiterat.