Madrid prohibeix l'activitat social nocturna i torna als tancaments per àrees sanitàries

La Comunitat de Madrid veta les reunions i tanca bars i cines entre les 12 de la nit i les 6 del matí

El Govern regional aplicarà confinaments a 32 zones, on es controlaran les entrades i sortides, a partir de dilluns

ruiz-escudero / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La Comunitat de Madrid paralitzarà a partir de demà, quan s’acaba l’estat d’alarma, l’activitat social entre les dotze de la nit i les sis del matí. El Conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha comunicat que en aquesta franja horària estaran prohibides les reunions familiars i socials en àmbits públics i privats. No es tracta d’una recomanació, sinó d’una prohibició que ha de ser ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid. 

A més, en tota l’autonomia, l’hostaleria, els cines, teatres i establiments destinats a espectacles públics i activitats recreatives, les residències universitàries, els col·legis majors, les instal·lacions esportives, parcs, jardins i casinos hauran de tancar com a màxim a les 00.00 hores i no podran obrir abans de les 06.00 hores. En el cas de l’hostaleria i restauració no podran admetre clients a partir de les 23.00 hores. 

I els comerços hauran de tancar les portes a les 22 hores, a excepció d’aquells on es realitzen activitats essencials. Així mateix, com a regla general, s’unifiquen tots els aforaments al 50%, tret de cines, teatres i terrasses, on es manté el 75%. A més, es prohibeix el consum a les barres dels bars i restaurants. I contínua vigent el límit de sis persones com a màxim en reunions pel dia i en el desenvolupament de qualsevol activitat. 

Zones bàsiques

A més, la comunitat torna a les polèmiques restriccions per àrees sanitàries. Es restringiran les entrades i sortides a 32 zones, nou de les quals situades a Madrid capital i la resta, a Collado Villalba, Guadarrama, Majadahonda, Pozuelo de Alarcón, Parla, Colmenar Viejo, Morata de Tajuña, Torrejón de Ardoz, El Boalo, Villarejo de Salvanés i Colmenar de Oreja.

Madrid capital els districtes afectats són Núñez Morgado (districte de Charmartín), Guzmán el Bueno (Chamberí), San Andrés, San Cristóbal i El Espinillo (Villaverde); Entrevías, Peña Prieta, Pozo del Tío Raimundo, Alcalá de Guadaíra, Rafael Alberti i Numancia (Puente de Vallecas); Daroca (Ciudad Lineal); Vinateros Torito, Pavones i Vandel (Moratalaz); Puerta del Ángel (Latina); Virgen de Begoña (Fuencarral-El Pardo); i Infanta Mercedes i Villaamil (Tetuán).

Es tornen a tancar els parcs 

A les esmentades zones, no es podrà entrar ni sortir tret de per anar a treballar, a centres educatius, al metge i diverses excepcions més. En interior, els ciutadans poden desplaçar-se lliurement, tret dels parcs infantils, que tornen a tancar-se, malgrat que ha sigut una mesura criticada per metges i epidemiòlegs. I els aforaments i horaris seran iguals als que entren en vigor dissabte per a tota la comunitat. 

El Govern d’Isabel Díaz Ayuso torna així a implantar els tancaments per barris, amb l’argument que són més efectius que el decretat per l’estat d’alarma a Madrid capital i vuit municipis amb una població superior a 100.000 habitants.

Els arguments 

Notícies relacionades

Segons el viceconseller de Sanitat, Antonio Zapatero, la transmissió «ha millorat de forma molt notable» en totes les àrees amb restriccions excepte a una, per això «continuen confiant» en aquesta mesura, perquè creu que «ha sigut molt útil per als madrilenys». Per contra, segons el Govern regional, l’estat d’alarma va facilitar un augment de la mobilitat de l’11%, al permetre lliures moviments per dins de totes les ciutats confinades, per la qual cosa una vegada que acabi dissabte, tornen els tancaments exclusivament a les àrees amb més incidència, que entren en vigor dilluns vinent.

En aquesta ocasió s’han triat les zones sanitàries amb més de 500 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies.