LA GESTIÓ DE LA SEGONA ONADA

Sánchez demana «disciplina social» i proposa el «repte col·lectiu» de doblegar la corba

Afirma que el Govern està a punt per prendre mesures excepcionals si les autonomies arriben a una situació de risc extrem

El president apel·la a la col·laboració ciutadana en un discurs que recorda les seves al·locucions durant la primera onada

20201023 521030 sanchezmo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Igual com va fer durant la primera onada, pràcticament tots els caps de setmana, Pedro Sánchez s’ha dirigit aquest divendres als ciutadans, en una declaració institucional des de la Moncloa, amb un únic missatge: el govern i les autonomies estan fent el possible per frenar la segona onada, però és necessari la col·laboració ciutadana per frenar la pandèmia.

Malgrat que hi ha diverses autonomies que han sol·licitat que es decreti l’estat d’alarma per aplicar un toc de queda, que Andalusia, Castella i Lleó i el País Valencià volen imposar pel seu compte, el president no ha fet cap anunci sobre això i tan sols s’ha referit a aquesta possibilitat per esmentar que ja s’aplica a França i que és una de les opcions contemplades en el pla d’accions coordinades aprovat dijous en el Consell Interterritorial de Salut, que contempla quatre escenaris de risc. «Quan un territori arribi al nivell d’alerta 4, hauran d’adoptar-se mesures excepcionals que podran requerir l’activació d’un instrument constitucional que és l’estat d’alarma», ha assenyalat.  

Suports necessaris

Al seu torn, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat en roda de premsa, després de reunir-se amb el president de Castella i Lleó que,a l’espera de l’informe jurídic encarregat d’estudiarl’encaix legal del toc de queda, a causa del rebuig del PP i algunes autonomies al’estat d’alarma, el Govern central està buscant els suports necessaris per aconseguir l’aval del Congrés si és necessària una pròrroga. Un suport que ja ofereix Ciutadans.

«Estem a punt per adoptar totes i cadascuna de les mesures que siguin necessàries», però «causant el menor mal econòmic i les menors restriccions possibles per a les llibertats personals», ha assenyalat Sánchez des de la Moncloa abans que transcendís que Íñigo Urkullu ha demanat l’estat d’alarma per a EuskadiÍñigo Urkullu.

Evitar el confinament domiciliari

Sánchez ha garantit que l’Executiu central vol i ha «d’evitar tant sí com no recórrer a un nou confinament domiciliari», a causa dels «sacrificis que comporta» i les seves «conseqüències econòmiques i socials».

Tot i això, a la Moncloa són conscients que els ciutadans arriben a aquesta segona onada «amb les defenses socials baixes»i«cansats»d’una «emergència sanitària que ja dura massa», segons ha verbalitzat el president. Així mateix, Espanya és un país al qual li agrada «la vida social, la proximitat familiar i té passió pelcontacte humà». Per això, el president i el seu equip han dissenyat una declaració institucional en què Sánchez ha reclamat als ciutadans a una«disciplina social»que recorda el #quedateencasa que tant èxit va tenir durant la primera onada.

Mesos «molt durs»

Notícies relacionades

El també líder del PSOE ha assegurat que la situació és«greu»i que els pròxims mesos, ara que arriba l’hivern,«seran molt durs». Així doncs, ha demanat a la ciutadania «la màxima disciplina social, la màxima resistència» i «esperit d’equip» per aconseguir el «repte col·lectiu» de doblegar la corba. L’objectiu que ha marcat el president és reduir la incidència actual de 348 casos per 100.000 habitants a 25 contagis.

«Ara és el momentd’establir distàncies, necessitem fer un parèntesi per salvar vides, per defensar la salut de tots i de totes», ha conclòs.